Case IH har tilføjet CVX-logoet på deres knækstyrede Steiger-serie, og det gør pludselig den usnilde amerikaner mere snild for det danske marked.

Har du problemer med at se video'en? SÅ KLIK HER

Har man både brug for høj egenvægt og mange hestekræfter, så er de knækstyrede, ægte amerikaner-traktorer svære at komme uden om. Og som ægte amerikaner, er transmissionen i de knækstyrede traktorer en smule enklere end i de konventionelle traktorer, hvor baghjulene har en større diameter end forhjulene.

Men Case IH præsenterede på Agritechnica 2017 den trinløse CVX-transmission til producentens knækstyrede traktorer i form af Steiger-serien, som er den knækstyrede version med hjul samt Quadtrac-serien, som er den knækstyrede version med bælteundervogn.

rich-media-1
Effekten leveres af en knap 13 liters FPT-motor og transmissionen er CNH?s egen trinløse transmission.

Steiger CVX-serien strækker sig fra Steiger 420 CVXDrive med maksimalt 469 hestekræfter op til Steiger 540 CVX med maksimalt 613 hestekræfter. Mens Steiger-serien strækker sig over fire modeller, er der i Quadtrac-serien blot tre modeller, hvor 540 CVXDrive også er topmodellen.

rich-media-2
Umiddelbart virker Steiger CVXDrive ikke som en snildt traktor - men det er den faktisk.

Mere alsidig

Den trinløse transmission håndteres for chaufføren på præcis samme måde som Magnum-, Puma- og Vestrum CVXDrive-serien.

Det højre armlæn er som vi kender det i Case IH-regi, og derfor er styringen den samme om man sidder i en fire cylinderet Maxxum CVX med 100 hestekræfter, eller i den store Steiger CVX på over 500 hestekræfter.

At den trinløse transmission nu har fundet vej til den knækstyrede traktor, gør den faktisk en smule interessant for selv det danske marked. For pludselig er det muligt at få en stor-traktor med vægt og effekten til at overføre de mange hestekræfter til jorden, uden at gå på kompromis med førerkomforten.

rich-media-3
Et kig ind i kabinen på Steiger CVXDrive.

Opbygningen med den knækstyrede traktor betyder også, at eksempelvis jordbearbejdningsopgaver med bugserede harver og såmaskiner, kan klares mere snildt med de store traktorer end de konventionelle traktorer. Eksempelvis kan den knækstyrede traktor dreje skarpere og dermed kræve et mindre forager sammenlignet med en konventionel foran samme redskab.

rich-media-4
Betjeningen i den trinløse Steiger er magen til de øvrige trinløse Case IH-modeller - helt fra 100 hestekræfter, hvor kørehåndtaget blandt andet går igen.

850 kr. mere pr. hk.

Ligesom man kan blive opgraderet på hotellet eller fly-rejsen, så er det højere komfort-niveau i en trinløs knækstyret traktor naturligvis også noget man skal betale for, og der er en naturlig prisstigning i forhold til den traditionelle powershift-transmission - men hvor meget dyrere er det egentligt sammenlignet med den trinløse Magnum?

rich-media-5
PowerGear-teamet så nærmere på Case IH Steiger 420 CVX på Lolland i høsten 2019.

På nuværende tidspunkt overlapper Steiger-serien og Magnum-serien desværre ikke hinanden helt, så en hel fair sammenligning bliver det ikke. Den mindste trinløse Steiger er 420 CVX med 469 hestekræfter maksimalt mens den største Magnum er 380 CVX med maksimalt 417 hestekræfter.

Listeprisen for Magnum 380 CVX ligger på 2.348.000 kroner, mens listeprisen for Steiger 420 CVX ligger på 3.039.000 kroner. Pris pr. hestekraft bliver derfor 5.631 kroner på Magnum'en og 6.480 kroner på Steiger'en. Prisforskellen pr. hestekraft mellem de to trinløse serier, ender derfor på 849 kroner.

Er det dyrt? Ved at investere i en trinløs transmission til den knækstyrede traktor kan nogle maskinstationer og bedrifter pludselig udnytte traktoren året rundt. Eksempelvis mødte vi den første slutsolgte Steiger CVX på Lolland, hvor man blandt andet benytter traktoren til en bigballepresser i høsten, fremfor at den måske står stille og venter på jordbearbejdningsopgaver - sandsynligheden for at man ville spænde en traktor med powershift foran PTO-redskaber er nok mindre sandsynligt, og det kan være én af fordelene ved at hoppe et komfortniveau op, som man gør i Steiger CVX-serien.

rich-media-6
Traktoren vi så nærmere på var blandt andet udstyret med PTO, hvilket har betydet, at den i høsten 2019 kørte med bigballepresser.

Tekniske specifikationer

Motor: FPT

Slagvolumen, l: 12,9

Effekt, kW/hk: 345/469

Moment, nm: 1.992

Transmission: Trinløs, CVX

Hydraulikkapacitet, l/min: 216/428

Dækmontering, for: 710/70 R42

Dækmontering, bag: 710/70 R42

Vægt, kg: 18.600

rich-media-7
Case IH Steiger-serien er bygget i Fargo, USA.