Abonnementsartikel

Der var et stort fremmøde, da Bæredygtigt Landbrug holdt møde under NutriFair.

Bæredygtigt Landbrug inviterede torsdag eftermiddag til mødet "Målinger fremfor modeller - oprensning fremfor oversvømmelser". Mødet foregik i Messe C i Fredericia, hvor der samtidig er NutriFair 2020. Mange af NutriFairs gæster valgte da også at benytte sig af muligheden for at deltage på mødet, der først bød på en velkomst fra Flemming Fuglede, formand for Bæredygtigt Landbrug.

På mødet fortalte landmand og formand for Værebro Ålaug, Søren Vestergaard, om den mangeårige kamp for at få renset op i Værebro Å. Han gav et kort resume af tidslinjen for kampen mod kommunen, og gav samtidig gode råd til, hvad man skal være opmærksom på i lignende sager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Få styr på data, og find eventuelt en geolog, der kan samle og bearbejde data. Man kan ikke dokumentere sig ud af det her, hvis man ikke har fakta på plads, sagde Søren Vestergaard, og tilføjede blandt andet også:

- Vær opmærksom på tværprofil-målinger, når det er myndighederne, der måler. Det er vigtigt, at der bliver lavet et gennemsnit, og ikke bare en måling på det dybeste sted, sagde Søren Vestergaard, der langt om længe er lykkedes med at vinde kampen om oprensning i åen.

- Vi har vundet over kommunen og fået medhold i vores sager. På den måde har vi også banet vejen for, at der kan køres erstatningssager, fortalte Søren Vestergaard, som modtog et stort bifald, da han gik af scenen for hans mange års arbejde med sagerne om Værebro Å.

rich-media-2
Søren Vestergaard, landmand og formand for Værebro Ålaug. Foto: Josefine Vinther Felletoft.

BL er klar til at hjælpe

Herefter gik Bæredygtigt Landbrugs chefjurist, Nikolaj Schulz på talerstolen.

Han opfordrede den enkelte landmand til at være vågen, inden kommunerne går i gang med de mange vandløbsprojekter. Han fortalte derudover omkring den hjælp, der er mulighed for at hente, hvis man selv ender med problemer ligesom landmand Søren Vestergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sig fra! I skal eksempelvis overveje at nægte myndighederne adgang, medmindre de tager samtlige målinger. Vi skal nok hjælpe - Bæredygtigt Landbrug slipper aldrig vandløbskampen. Vi vil støtte jer både fagligt og juridisk, sagde Nikolaj Schulz, og opfordrede samtidig til at tjekke de lokale vandplans-projekter.

rich-media-4
Nikolaj Schulz, chefjurist hos Bæredygtigt Landbrug. Foto: Josefine Vinther Felletoft.

Efterfølgende gik Hans Aarestrup, Bæredygtigt Landbrugs direktør, på scenen for at give en status på foreningens aktuelle arbejde og sager - heriblandt oprøret mod de nye efterafgrøder. Her lagde direktøren vægt på, at det skal være slut med fiktive modeller, og i stedet skal der reguleres ud fra reelle målinger.

Afslutningsvis takkede formanden for Bæredygtigt Landbrug for et godt møde.