- De kommunale indsatsplaner skal bremses, inden de bremser alt for mange danske landbrug.

Så klart og præcist imødegår formanden for foreningen, gdr. Ulrik Lunden, Aså, den meget vidtgående hjemmel, som Miljøministeriet har givet kommunerne til at indføre dyrkningsrestriktioner, skriver Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Foreningen har allerede sidste sommer stævnet staten for at få underkendt lovligheden af hele reguleringen.

Egenbetaling

- I dag har kommunerne reelt fået adgang til at bringe landbrugsbedrifter med hundredtusindvis af hektarer til randen af salg, siger formanden, og fortsætter:

- Vi ser eksempler på, at medlemmer får valget mellem at drive deres virksomhed på en håbløs måde eller sælge.

- Mange vælger naturligvis det sidste, og så skifter slægtsgården hænder. Det kan ikke gøres om.

- Kommunerne kan sende og sender regningen for kompensation tilbage til landmænd med mange husdyr, som skal betale langt større afgifter til vandværkerne end hidtil, fastslår Ulrik Lunden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Varslingssystemer sikrer grundvandet

- Udfordringerne med at sikre grundvandet - hvis der overhovedet er sådanne udfordringer - kunne være løst helt uden restriktioner.

- Varslings- og overvågningssystemer, som allerede er udviklet, kan løse ethvert behov for at sikre grundvandet, fastslår planteavlskonsulent, cand. agro. Bente Andersen, som er sekretær for BG

Landmandsfamilier, som er kommet i klemme i kommuners restriktioner på drikkevandsområder, kan få råd og vejledning på Nutrifair hos BG

På NutriFair i Fredericia 15. - 16. januar findes foreningen på stand 3116, hvor gødningsfirmaet BioNutria udstiller.