150 deltagere. Så mange deltagere har der aldrig tidligere været til Agri Nords grovfoderdag, der blev afholdt i dag på en ejendom ved Haverslev, hvor Agri Nord har sine majs-demomarker, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

- Vi har været oppe på 130 deltagere for år tilbage, men i år er vi helt oppe på omkring 150. Det havde jeg slet ikke regnet med, siger planteavlskonsulent Anders Spanggaard, der er en af tovholderne på den årlige begivenhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opdelt i hold gik deltagerne rundt i parcellerne, hvor de blandt andet kunne høre nyt fra en række firmaer, der beskæftiger sig professionelt med majssorter, gødning med mere.

Normalt høsttidspunkt

Agri Nords konsulenter havde også stationer i demo-marken. Planteavlskonsulent Martin Ringsing har analyseret en række majsprøver, og de viser, at majsen når den rette tørstofpro-cent på 30-34 lige i starten af oktober, og det betyder, at dér er de klar til høst.

- Vi troede, at høsten ville komme tidligere i år, men det ender med, at vi skal hen i starten af oktober, og det er meget normalt, siger han.

Dog vurderer han, at nogle allerede skal have startet finsnitteren om 14 dage.

- Men vi begynder først at høste for alvor om lidt mere end tre uger, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lavere udbytte

Anders Spanggaard har ikke store forventninger til årets udbytter.

- Vi får ikke topudbytter i år. Flere steder er der mange små planter uden kolber på indimellem de andre planter, siger han og trækker en lille tynd plante ud af en af rækkerne.

Fremspiringen var meget uens i foråret, og det er dét, der præger planterne i dag.

- Det er svært at pege på den egentlige grund, men en kombination af blæst, tørke og kulde helt frem til den 29. maj har sikkert været med til at sætte nogle planter i stå, siger han.

Startgødning

Han understreger vigtigheden af at give majsen startgødning. Det viser de afprøvninger, Agri Nord har lavet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I juli måned var der en højdeforskel på en halv meter på de planter, der havde fået startgød-ning, og de der ikke havde. I et år, hvor fremspiringen er presset som i år, er det endnu mere vigtigt at få planterne godt fra start.

- Det er helt klart, at de planter, der har fået startgødning, har klaret sig bedst, og det beviser bare dét, vi siger igen og igen: Startgødning er afgørende, siger han.