Lyt til artiklen:

Agri Nord vinder sag om ret til genopdyrkning af braklagt jord

00:00
Hastighed: ???x
01:42

Sagen om braklægning blev sendt til Klagenævnet, og nævnet gav i sin første afgørelse fra 2021 kommunen medhold, og landmanden mistede retten til at genopdyrke jorden. Seneste afgørelse faldt 5. juli 2022.

- Afgørelse ville ramme mange af vores landmænd, fordi mange af dem netop har benyttet sig af et års genopdyrkningsret. Det ville være en helt ny praksis, der juridiske krævede en forklaring, siger natur- og projektkonsulent hos Agri Nord, Kirsten Badawi Plesner, der kalder sagen principiel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agri Nord har i sagsforløbet henvist til bestemmelsen om, at landmanden i indtil et år efter ophør af braklægning kan tage marken i drift igen, uanset om det i mellemtiden har fået karakter af et paragraf 3-beskyttet areal.

Agri Nord bad derfor Klagenævnet om at genoptage sagen med henvisning til at afgørelsen fra 2021 var i strid med den hidtidige praksis. I anmodningen om genoptagelse efterlyste Agri Nord en juridisk begrundelse eller forklaring på den ændrede fortolkning af genopdyrkningsreglen, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Klagenævnet genoptog sagen og endte med at omstøde sin første afgørelse.

- Rigtig mange landmænd har braklagt jord, der med årene kan udvikle sig til et område, der kan have karakter af beskyttet natur. Klagenævnets afgørelse fra 2021 ville gøre det ulovligt at omlægge jorden. Med den seneste afgørelse i Klagenævnet er landmandens genopdyrkningsret slået fast, understreger Kirsten Badawi Plesner.