Abonnementsartikel

Den svenske maskinstation og entreprenør, Mewab, har specaliseret sig i blandt andet kalkørsel og kører i et område på 500 kilometer.

Sverige: Mewab er navnet på en svensk entreprenør og maskinstation, som blandt andet har specaliseret sig i kalkkørsel, og dertil blandt andet råder over fem kalksprede-sæt.

Det specielle ved fire af de fem sæt, er at de mere eller mindre er sæt, som både skal klare spredningen af kalk samt læsningen af kalk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Borgeby Fältdagar 2019 udstillede Mewab ét af kalksættene, og her kunne man tydeligt se, hvordan sættene både klarer opgaverne for spredning og læsning: Man har i ægte svensk stil byggede en skovkran på traktoren, og udstyret den med en skovl, som så kan læsse kalksprederen.

rich-media-2
Når kranen er monteret midt på traktoren, måtte man flytte monteringen af autostyringen ud på siden af traktoren. Så er den også lettere at afmontere hver aften - måske John Deere burde gøre det på alle traktorer?

- Jeg skal ikke spændekalksprederen fra, jeg kan dreje sættet i traktoren og med et joystick på armlænet i højre og venstre side kan jeg uden problemer styre kranen og dermed læsse sprederen, fortæller Ulf Johansson, som er chauffør på den John Deere 7290R med påbygget kran og Bunning-spreder som bruges til kalkspredning.

rich-media-3
Ulf Johansson på førersædet i John Deere 7R, som har fået monteret et joystick i hvert armlæn for styring af kranen til læsning af sprederen

Kører i hele Sydsverige

For at komme til Borgeby Fältdagar 2019 havde Ulf Johansson kørt i 10 timer i trakoren fra virksomhedens hovedsæde i Karlstad, som er placeret 518 kilometer nord for Malmö.

Men det er ikke noget som afskrækker Ulf Johansson, som kører i hele det sydlige Sverige sammen med sine kolleager og kører kalk.

- Hos Mewab står vi for totalentreprisen af kalkkørsel. Vi kommer og tager jordprøver med en ATV, vi kommer og afleverer kalken i marken med lastbil, og vi kører det ud med traktor og spreder, så landmændene skal ikke rører en finger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Kranmonteringen på traktoren har fat helt henne på transmissionshuset.

Det betyder også, at der efter sprederen er monteret et træk. I trækket sidder der til daglig en autotrailer, så når Ulf Johansson er færdig med dagens opgave, så kan han sætte sig i bilen og kører hjem til Karlstad.

- Ja, hvis vi kører i det allersydligste del af Sverige, så kører vi dog ikke hjem hver aften, så er vi afsted alle hverdagene.

Mewab står for levering og spredning af cirka 70.000 ton kalk om året.