Abonnementsartikel

Lars Løkke Rasmussens konstruktion med at samle fødevarer og miljø i ét ministerium rulles nu tilbage.

Mette Frederiksen har som ny statsminister valgt at opsplitte landbrug og miljø i hvert sit resort.

Vi har endnu ikke hørt hendes begrundelse, men Socialdemokratiet var som bekendt meget kritiske, da Lars Løkke Rasmussen valgte at sammenlægge de to ministerier i 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans formål var at skabe ét rum og én kultur, hvor forskellige hensyn kunne afvejes, så potentialet i fødevaresektoren kunne udnyttes med respekt for naturen.

- I stedet for at have en skyttegravskrig, så er det bedre, at interesserne og faglighederne bliver afvejet i et samlet ministerium, sagde han blandt andet om sammenlægningen.

Men sammenlægningen vandt aldrig rigtig opbakning fra oppositionen.

Eksempelvis sagde Enhedslistens daværende miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, i forbindelse med striden om landbrugspakken, at "den eneste fornuftige konsekvens af denne skandale er, at splitte miljø- og fødevareministeriet op igen, og skabe et selvstændigt miljøministerium, der kan varetage miljøet og naturens interesser".

Også to tidligere miljøminister, Ida Auken (R) og Kirsten Brosbøl (S), kritiserede i samme forbindelse i et interview i Politiken, at især landbrugets krav og ønsker har domineret i forhold til det grønne område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to ministerier får henholdsvis Mogens Jensen og Lea Wermelin som ministre.