Abonnementsartikel

Selvom styrke og manøvredygtighed ofte spiller en afgørende rolle, når der skal indkøbes maskiner og materiel til gården, er det vigtigt ikke at negligere de faktorer, der er med til at give traktoren merværdi

Hos Skandinaviens eneste traktor-producent Valtra, der i årtier har produceret traktorer tilpasset Nordens arbejdsforhold og klima, har man et højt fokus på at give traktorpiloten den mest brugervenlige teknologi og ergonomi.

Det seneste eksempel er S4-serien, som består af en række traktorer i et enkelt design. Og selvom den er kendetegnet ved råstyrke og manøvredygtighed, har ergonomi og brugervenlighed samtidig været afgørende designparametre i forbindelse med udviklingen af serien. For nok er egenskaber som ex. motoreffekt og hydraulik afgørende for traktorens performance, men det samlede udbytte afhænger også af, hvor nemt og effektivt du som bruger kan betjene den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ergonomi og brugervenlighed

Derfor arbejder Valtra målrettet på at levere funktionelle traktorer med et design, der kan tilpasses landmandens individuelle behov. Det forklarer Arne Spejlborg, der er national sales manager hos Valtra:

- Tag nu vores S4-serie, som på trods af sin størrelse har et enkelt design, der bringer de mest essentielle funktioner i spil. Der er kræset for en lang række brugeroptimerende detaljer, såsom det patenterede SmartTouch-armlæn, der giver god støtte i alle situationer og er nemt at bruge. Samtidig gør betjeningsanordningerne på armlænet det nemt at styre transmissionen, hydraulikken og kørehastigheden. Og så er farveskærmen let at læse, ligesom transmissionens indstillinger kan forudindstilles for at lette dit arbejde yderligere.

Designet til den bedst mulige brugeroplevelse

Det er dog først og fremmest den højteknologiske SmartTouch-terminal, som gør det langt nemmere at tilgå traktorens mange funktioner, pointerer Arne Spejlborg:

- I al beskedenhed mener vi, at vores SmartTouch er nemmere at betjene end en smartphone. Med en 9 berøringsfølsom skærm, intelligent multifunktionelt kørehåndtag, nyt hydraulik-joystick og fuld integreret teknologi letter SmartTouch arbejdsdagen og sørger for den bedst mulige brugeroplevelse, når du styrer din maskine. Derudover har SmartTouch-armlænet en brugergrænseflade, der er nem at bruge, og som dermed booster traktorens produktivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan fortæller Arne Spejlborg om SmartTouch, der senest har vundet den nyligt afgjorte nordiske traktortest ? ikke mindst på baggrund af den gode ergonomi og lige ud ad landevejen-betjening.

Komfort og brugervenlighed øger effektiviteten

Svineproducent Flemming Dam ejer og driver Havredalgaard ved Søndersø sammen med sin hustru og to medarbejdere. Flemming har 225 søer og producerer 7000 slagtesvin årligt. Derudover driver de 440 hektar, hvor der bl.a. dyrkes raps, græsfrø, brødrug samt maltbyg og hvede.

Ifølge Flemming Dam er det alfa og omega, at det daglige markarbejde kører gnidningsfrit, og det stiller krav til arbejdsmiljøet. Derfor er han ikke i tvivl om, at enkel betjening og et brugervenligt design bidrager til at booste effektiviteten, når opgaverne skal udføres.

- Når du i timevis opholder dig bag rattet i marken, spiller komfort og ergonomi en vigtig rolle. Det er med andre ord vigtigt, at kabinen er behagelig at sidde i. Derudover skal alt fra olieudtag til trækkraft kunne tilpasses det maskineri, du arbejder med. Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at jeg altid kan få hjælp, så der ikke går dyrebare arbejdstimer til spilde pga. nedetid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller Flemming Dam, der som den første danske landmand har kørt med Valtras S394 ST med SmartTouch-systemet. Og på Havredalgaard har den enkle og intuitive SmartTouch-terminal forenklet arbejdsgangen.

- Terminalen er en klar fordel, da den letter processen med at programmere indstillinger til forskellige redskaber, lige fra kørehastighed til olie-flow. Derudover fungerer opbygningen af armlænet rigtig godt, ligesom kørehåndtaget gør det nemt at programmere de forskellige knapper efter behov. Det gør traktoren mere brugervenlig og dermed også mere effektiv og nem at betjene, forklarer han.

Skræddersyet til danske forhold

Spørger man Arne Spejlborg, rummer det flere fordele for de danske brugere, at Valtra er stærkt forankret i Norden. Det afspejler sig nemlig i stort set alle aspekter af virksomhedens arbejde.

- Vores traktorer er testet under ekstreme forhold og produceret til at modstå strenge vejrforhold. Samtidig giver tilhørsforholdet til vores ejer, den globale AGCO Corporation, både kvalitetsgaranti og sikkerhed for, at vi altid er lige i nærheden. Vi står med andre ord altid til rådighed med service og support, så du hurtigt kan komme videre med arbejdet og undgå dyre spildtimer, runder han af.