Abonnementsartikel

Sprøjtespecialist firmaet Brdr. Toft A/S oplever stigende interesse for anvendelse af flydende gødning og udvider nu fronttankprogrammet

Anvendelse af flydende gødning placeret ved såning er i vækst, oplever man hos Sprøjtespecialist firmaet Brdr. Toft A/S i Sabro. Det drejer sig både om anlæg monteret på majs- og roesåmaskiner, på forskellige typer såsæt og på kartoffellæggere samt på majsrensere.

Fronttanke i forskellige farver og størrelser, også todelt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brdr. Toft kan levere tanke i forskellige størrelser til montering på læggeren eller som fronttanke. Sortimentet af fronttanke er til denne sæson udvidet, så det nu dækker et volumen fra 600 og helt op til 3.000 liter. ?Vi ser en tendens til større traktorer og bredere såmaskiner og læggere, hvilket giver en efterspørgsel på stadig større tanke? udtaler Salgs- og Marketingchef Finn Søndergaard, Brdr. Toft -Sprøjtespecialisten, og fortsætter

- vi har derfor til denne sæson udviklet en ny 3000 liter tank med et kraftigt chassis, således at vi kan imødekomme efterspørgslen.

En mulighed er tillige en todelt tank med 750+1050 liter opdeling. Denne todelte tank er især populær til kartoffellæggere, da man således kan køre med to forskellige gødninger, eller gødning og bejdsemiddel i samme fronttank.

De modulopbyggede løsninger giver mulighed for at gødnings- eller bejdseanlægget anvendes i kombination med andre maskiner som f.eks. marksprøjten, majs-, roe- eller kornsåmaskiner, radrenser, grubbersåmaskine eller lignende.

Fronttankene er som standard med integreret renvandstank og håndvasketank samt væskestandsmåler. Der kan monteres forskellige pumpetyper; hydraulisk drevet membranpumpe, elektrisk pumpe, centrifugalpumpe eller en mekanisk drevet stempelpumpe. Valget afhænger helt af hvordan løsningen skal bruges og hvor avanceret man ønsker løsningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anvendes fronttanken i forbindelse med sprøjtning monteres naturligvis roterende tankrenser og kemikaliefylder eller dunkskyller samt evt. slangerulle til udv. vask.

Brdr. Toft har gennem årerne samlet en stor erfaring i opbygning af forskellige løsninger, ikke kun til placering af flydende gødning, men også spotsprøjteløsninger, hvilket øger anvendelsen af udstyret og dermed forbedrer økonomien i investeringen. Fronttankløsningen kan også anvendes til båndsprøjteudstyr samt naturligvis som ekstra kapacitet på en lift eller trailersprøjte.

Sure gødninger stiller krav

Brdr. Toft oplever, at de sure gødninger har igen vundet indpas bl.a. i kartoffelavlen og ved majssåning, hvilket stiller krav til opbygningen af anlægget.

Hos Brdr. Toft er man specialister i opbygning af anlæg og man samarbejder med flere udbydere af kartoffellæggere og såmaskiner. Salgs- og Marketingchef Finn Søndergaard mener, det er vigtigt, at man sammensætter anlægget til opgaven;

-Hvis man vil anvende sure gødninger, er det vigtigt, at anlægget er bygget til det, og at man tager de nødvendige forholdsregler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med det rette komponentvalg oplever vi generelt ikke holdbarhedsproblemer, men man vil kunne opleve, at nogle komponenter har reduceret levetid. Man kan selv påvirke levetiden ved regelmæssigt at gennemskylle anlægget, så komponenter der er i kontakt med gødningen, ikke har en konstant syrepåvirkning. Dvs. minimum en gennemskylning ved arbejdsdagens afslutning, men også gerne ved pauser i løbet af dagen, udtaler sprøjteeksperten; - Tænk også på den udvendige rengøring af tank, hvor der evt. er spildt og området på læggeren omkring nedfældertænderne. Regelmæssig gennemskylning minimerer desuden risikoen for dysestop.

- Vores fronttank løsninger har derfor som standard indbygget rentvandstank, så skylning let og hurtig kan gennemføres. Vil man have det endnu mere enkelt, kan vi levere en elektrisk omskifterventil, så operationen kan foretages fra førersædet.

Over 20 års erfaring

Brdr. Toft tilbyder fleksible løsninger tilpasset den enkelte kartoffellægger eller såmaskine og kundens ønsker baseret på over 20 års erfaring med opbygning af anlæg til udbringning af flydende gødning. En basis løsning uden kørselsafhængig dosering kan bygges op omkring enten en hydraulisk eller PTO drevet membranpumpe eller en 12 volt pumpe sammen med en ny eller eksisterende tank.

Mere udbredt er dog efterhånden, at doseringen styres kørselsafhængigt af en computer, ofte via ISObus på traktorens VT terminal. Der er tillige mulighed for, at doseringen kan styres variabelt via et GPS baseret tildelingskort og der er naturligvis mulighed for at anvende GPS sektionskontrol opdelt i sektioner eller på rækkeniveau.

- Vore løsninger er opbygget med fokus på enkel kalibrering og sikker styring af doseringen med høj grad af nøjagtighed? fortæller Finn Søndergaard og fortsætter;

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tildeler man flydende gødning med stor variation i doseringen kan anlægget opbygges med kombination af dyseplader i 3, 7 eller 15 valgfrie doseringsniveauer, enten med manuel omskiftning eller elektrisk og evt. automatisk styret af computeren, hvilket er en stor fordel, hvis man ofte skifter dosering.

Gødningsløsningerne er opbygget ud fra standard komponenter fra ?hylden?, dvs. komponenter anvendt på de to sprøjtemærker virksomheden importerer; Bargam og Knight, så det er kendte og pålidelige komponenter og reservedelsforsyningen er sikret.

Et vådbejdse anlæg monteret på en kartoffellægger er en sprøjte, der skal synes

De fleste har efterhånden fået synet deres marksprøjte, men faktisk skal bejdseudstyret monteret på en kartoffellægger også synes på lige fod med en marksprøjte. Miljøstyrelsen stiller krav om at læggermonteret bejdseudstyr skulle have været synet pr. 31. december 2018, så har man ikke allerede fået synet sit udstyr, er det på høje tid at få det gjort.

Da bejdseudstyret betragtes som en sprøjte, skal udstyret også overholde vaskeplads bekendtgørelsen, som omhandler krav til fylde- og vaskeudstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten er man også eksperter i den del, og leverer allerede en del bejdseudstyr baseret på samme komponenter som anvendes ved opbygning af flydende gødningsanlæg.

- Som synsvirksomhed tilbyder vi naturligvis også syn af bejdseudstyr på kartoffellæggere, og vi tilbyder en række enkle og økonomiske løsninger til opgradering af eksisterende anlæg, der evt. ikke opfylder kravene, udtaler Finn Søndergaard, og fortsætter - f.eks. kan en del anlæg ikke overholde kravet om omrøring, fyldning og vask, og der tilbyder vi en smart og økonomisk kombi-løsning.

-Bejdsemidler er for mange en stor omkostning og vi oplever en stigende interesse for at tilføje overvågning eller kørselsafhængig doseringscomputer til anlægget, så er man alligevel i gang med en optimering, vil udgiften til selve synet være yderst begrænset. Vi er klar til at hjælpe kartoffelavlerne med et service check eller opgradering og et syn af bejdseudstyret, slutter Finn Søndergaard.