Danske landmænd, marker eller bier bliver efter alt at dømme ikke ramt af de konsekvenser, selvom et flertal af EU-landelande vedtog stramninger af forbuddet mod pesticidet neonikotinoider, som mistænkes for at slå bier ihjel. Det skriver mediet Ingeniøren. Forbuddet mod neonics gjaldt i forvejen blomstrende afgrøder. Fredag blev det udvidet til al brug uden for lukkede kredsløb i drivhuse.

Miljøstyrelsen har i forvejen givet dispensation til, at Danmark bejdser rapsfrø, som sås i efteråret. Styrelsen mener ikke, at de doser, vi bejdser frøene med, skader bierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrelsen ændrer ikke praksis, når det gælder om at behandle ansøgninger om dispensationer fra EU-forbuddet mod neonics, som gives for en vækstsæson ad gangen. Det fastslår kontorchef Mette Hyldebrandt-Larsen i en mail. Hun henviser til, at dispensationerne stadig kan udstedes efter EU's pesticidforordnig.

-Miljøstyrelsen foretager en konkret faglig vurdering af, om der findes alternativer, og om der kan fastsættes tilstrækkelige risikobegrænsende foranstaltninger for at sikre miljø -og sundhedsmæssige hensyn, siger hun til Ingeniøren.

Enhedslisten har stillet et beslutningsforslag om at forbyde neonics herhjemme. Det bliver behandlet til maj og havde uden dispensationerne været unødvendigt, nu der er et EU-forbud.