Usikkerhed om fremtiden og ærgrelse over at føle sig som brik i et politisk spil er nogle af de følelser, som landmænd med jord i Norsminde-området oplever lige nu.

En ny rapport fra Københavns Universitet konkluderer, at hele 48 procent af landbrugsjorden skal tages ud af drift, hvis ambitionerne i vandplanerne skal opfyldes. Konsekvenserne for de berørte landmænd bliver meget store. Derfor havde Jens Gammelgaard, formand for Odder-Skanderborg Landboforening, indbudt en gruppe af de ramte til at møde Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, og Odders borgmester Uffe Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skete ved et uformelt møde i et maskinhus umiddelbart op til fjorden.

Både Landbrug & Fødevarer og de lokale landboforeninger har meldt klart ud, at målene i vandplanerne er helt urealistiske, og at det faglige grundlag for vandplanerne er fuld af fejl og mangler. Det understregede Martin Merrild og Jens Gammelgaard overfor de 10 landmænd, der tilsammen repræsenterer cirka 20 procent af det areal, der bliver berørt, hvis vandplanerne gennemføres i den nuværende form.

Den holdning var der opbakning til hos landmændene.

En af dem er Brian Munk, der driver 225 hektar i området.

- Jeg håber selvfølgelig, at de faglige argumenter vinder og at sagen ikke kun kommer til at handle om politik. Det gode faglige arbejde skal fortsættes, og så må fornuften sejre. Det tror jeg da også på, men jeg føler også en vis usikkerhed om fremtiden, siger Brian Munk, der driver en svineproduktion i I/S sammen med sin far og onkel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generationsskifte i fare

Der er planer om at et generationsskifte skal sættes i gang, så 33-årige Brian overtager en større del af bedriften. De planer kan kravene i vandplanerne bringe i fare.

- Det bliver i hvert fald ikke lettere at få generationsskiftet på plads. Hele usikkerheden om de fremtidige udviklingsmuligheder og værdien af jorden stiller os i en sværere situation. Så, ja, jeg tænker da på, hvilken fremtid jeg selv og andre unge landmænd har, siger Brian Munk

Borgmester Uffe Jensen kaldte kravet en mavepumper til landbruget, som han roser for at have gjort meget på miljøområdet.

- Vi har haft et kanongodt samarbejde med landbruget omkring miljøet. Det er ekstremt ærgerligt, hvis den nye udvikling nu betyder, at den gode udvikling sættes i stå. Jeg håber, at fornuften vil sejre i den her sag, og landmændene ikke mister motivationen i forhold til miljøarbejdet, hvor de har gjort en stor indsats, siger Uffe Jensen.

Han understreger, at det vil være forkert at tro, miljøet vil få det bedre af at presse de danske landmænd med hårde krav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil kalde det naivt at tro, at miljøet får det bedre, hvis man gør det umuligt at producere i Danmark. Så flytter produktionen bare til lande, hvor der i hvert fald ikke er så stort fokus på at producere på en ordentlig og miljørigtig måde, siger Uffe Jensen.