Lyt til artiklen:

Tørken truer: L&F vil have brakmarker og vandingstilladelser i fokus

00:00
Hastighed: ???x
02:20

Abonnementsartikel

På grund at tørken foreslår Landbrug & Fødevarer, at der gives tilladelse til at inddrage brakmarker til foder, og organisationen opfordrer kommunerne til at give vandingstilladelser hurtigt.

De danske marker tørster efter vand efter en rekordtør maj og en lang periode uden regn. Netop udfordringerne med tørken var hovedtemaet på bestyrelsesmødet i plantesektoren i Landbrug & Fødevarer.

- Tørkeindekset er rødt i hele landet, og der er desværre ikke udsigt til regn i de kommende dage. Det får konsekvenser for årets udbytte på markerne. Vi har talt om, hvilke initiativer, vi politisk kan bringe på banen for at få de danske landmænd og fødevareproducenter så godt og helskinnet som muligt igennem denne meget tørre periode, siger Peter Nissen, der er sektordirektør i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han har sammen med organisationen kigget på flere tiltag, som kan afbøde nogle af konsekvenserne og har afleveret input til Landbrugsstyrelsen med fokus på de dispensationer, der skal gives i forhold til EU's landbrugsstøtteregler.

Tørkepakke kan være på vej til landbruget

Se også:

Tørkepakke kan være på vej til landbruget

- Det drejer sig på kort sigt om muligheden for at afgræsse og tage slet på brakmarker. Det er et tiltag, der her og nu vil kunne hjælpe mange mælke- og kvægproducenter. Særligt de økologiske kvægproducenter mangler grovfoder på grund af tørken, siger Peter Nissen.

Han påpeger, at det er en mulighed, der helst skal gives snart, hvis der skal være en reel foderværdi i det høstede.

rich-media-3
Peter Nissen er sektordirektør i Landbrug & Fødevarer. Foto: L&F

Kommuner skal huske nye regler

L&F kigger også på, hvordan kommunerne kan hjælpe landmændene. Efter tørken i 2018 kom der en række nye regler, som skulle lette mulighederne for, at kommunerne kunne udvide tilladelserne til vanding af tørkeramte marker.

- Vi er meget opmærksomme på, om vandingstilladelserne bliver givet i tilstrækkeligt omfang. Noget af det, vi har lært fra tørken i 2018, er, at kommunerne har en meget forskellig tilgang til at give vandingstilladelser. Netop derfor blev der vedtaget forenklede regler i 2019, siger sektordirektøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sorte skyer i horisonten, hvis regnen lader vente på sig

Se også:

Sorte skyer i horisonten, hvis regnen lader vente på sig

Via de lokale landbo- og familielandbrugsforeninger rækker L&F ud til kommunerne, så de bliver gjort opmærksomme på deres mulighed for at hjælpe.