Cirka 1500 personer var tirsdag samlet til Plantekongres 2020 i Herning Messecenter. Torben Hansen, der er formand for Landbrug & Fødevarer Planteavl gik på talerstolen som den første taler og holdt oplæg under titlen Dansk Planteproduktion - vækst i en grønnere verden.

- Der er kommet et meget stort fokus på bæredygtighed og klima. Vi fik til alles overraskelse et klimavalg og vi ser klimademonstrationer verden over. Vi befinder os i en verden med en stor grøn dagsorden, sagde Torben Hansen og fortsatte:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som planteavlere er vi nu placeret helt centralt, som dem, der kan levere de grønne fødevarer og løsninger til klimaudfordringerne. Vi skal også i arbejdstøjet for at nå målet om, at dansk landbrug skal være klimaneutral i 2050 og vi fortsat kan tjene penge, sagde han.

Langt til 2050

Han gjorde opmærksom på, at år 2050 ligger langt ude i fremtiden, og han lagde vægt på at se udfordringer her og nu.

- Både nu og i fremtiden vil der værre, et samspil mellem Natur ,Klima, miljø, produktion og økonomi, siger han.

Besværlige 2019

Kom kom ind på i talen, at det sidste årti har budt på rigtig mange vejrrekorder. Og 2019 var ingen undtagelse. I marts og i efteråret var der nedbørsrekord. Og der var store reginelle forskelle. På Lolland og store dele af Sjælland, kom han ind på, at der kun kommet cirka 600 millimeter regn, mens der i store dele af Jylland er kommet 1200 millimeter.

- Men på trods af det har vi opnået rekordudbytter i vinteraps vårbyg og vinterbyg, siger Torben Hansen.