New Holland CR9090 er en ægte rotormaskine, hvor afgrøden tærskes og kernerne skilles fra halmen i to langs-liggende rotorer. New Holland CR960 og CR980 kom på markedet i 2002, og det er på erfaringerne fra de to modeller, at New Holland i 2007 introducerer en ny CR-serien, der omfattede fem modeller. Lige som forgængeren deler den nye serie blandt andet førerkabine, solde og undervogn med rystermaskinerne i CX-serien. De to mindste CR-modeller er bygget på platformen fra en fem-rysters maskine, mens de tre største modeller har samme bredde som en maskine med seks rystere. Rotorerne i CR8070 og CR8080 har en diameter på 432 millimeter mens rotoren i CR9070, CR9080 og CR9090 har en diameter på 559 millimeter. I samtlige modeller er rotorerne 2.638 millimeter lange.

Bedre flow i tærskeværket

Den brugte New Holland CR9090, der er set hos J. Hundahl A/S, er fra 2013 og har gået 446 timer på motoren og 342 timer på tærskeværket. Maskinen er monteret med et 35 fods Varifeed skærebord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens motoren i CR980 havde en effekt på 428 hestekræfter, så har den sekscylindrede FPT Curser 13 motor i New Holland CR9090 en maksimal ydelse på 571 hestekræfter. På CR980 skete udtærskningen med tre gange tre slagler i den forreste del af rotoren. CR9090 er med Twin Pich rotorer, der ud over at løber hurtigere, også har fået et bedre flow og har slagler i hele længden. I de nye modeller blev det lettere at skifte bro under rotorerne, og bag i maskine er der kommet en ny udkaster, og bedre plads til at halmen kan komme ud af maskinen.

Unik stenfælde

Til CR980 opfandt New Holland en unik stensikring, der består af sensorer, som registrerer sten, der er sten på vej op i indføringskanalen. Når sensorerne registrere at der er en sten på vej op i indføringen, stoppes indføringen og en afviserplade på indføringens underside åbner, og stenen smides ud på marken. Afviserpladen lukkes ved at hæve og sænke skærebordet.

På de sidste modeller af CR9090 introducerede NewHolland en fødetromle imellem indføringskæden og de to rotorer. Dynamic Feed Roll, som New Holland kalder systemet, har til formål at accelerer materialet op og fordele det imellem de to rotorer.

Som sidegevinst fik New Holland mulighed for at montere en traditionel stenfælde under rotoren.

Brosektioner kan udskiftes

Broen under de to rotorer er monteret i sektioner, der let kan udskiftes, og tilpasses afgrøderne som skal høstes. Store låger i begge sider af maskine giver gode adgangsforhold til brosektionerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rotorerne trækkes over en variatorskive, hvor hastigheden på rotorerne kan justeres fra førerkabinen. Broafstanden indstilles ligeledes fra kabinen.

Returgodset tærskes i returgodstærskere på begge sider af maskinen, og blæses herefter ind over soldene.

I 2016 blev CR9090 erstattet af CR9.90, og New Holland tilføjede CR10.90 som ny topmodel. Motorydelsen er igen sat i vejret og førerkomforten har fået et løft. Dynamic Feed Roll er blevet standard, og hastigheden på de to rotorerne har igen fået et nøk opad.

Undersøg maskinen

Højden på skærebordet kontrolleres af en føler i hver side samt en føler monteret centralt under skærebordet. Under normale forhold er det tilstrækkelig til at holde en pasende afstand imellem marken og knivtøjet på det 10,67 meter brede skærebord. Men i vanskelige år med lejesæd, eller år hvor gyllevogne har lavet dybe hjulspor i marken, er der altid risiko for at kommer sten i mejetærskeren.

- Skærebordet er en god indikator på, under hvilke forhold majetærskeren har høstet, og hvordan der har været kørt med maskinen. Se efter om knivgangen er lige, og om der er buler i indføringssneglen eller i bunden af skærebordet. Se også efter om bøsningerne ved indføringspiggene er i orden. Bøsningerne er monteret indvendigt i indføringssneglen, og de skal skiftes i tide, for at undgå slidtage på selve indføringssneglen, siger Ryan Jensen, der er mejetærskermontør hos J. Hundahl A/S

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stenfælden skal virke

Den brugte maskine er med fire indføringskæder, og sensorerne til den automatiske stenfælde er monteret i bunden af indføringen.

- Indføringsjernene skal selvfølgelig være lige, og før høsten indledes, skal man sikre sig, at følerne til den automatiske stenfælde fungerer, og at lågen under indføringen åbner, når der kommer sten i maskinen, siger Ryan Jensen og tilføjer:

- I selve tærskesystemet skal brosektionerne være intakte, og når rotorerne kontrolleres for stenskader, kan man også lige se efter hvor slidte slaglerne er.

Hold maskine tæt

Ved solde og tilløbsplanet kontrolleres det om tætningerne op langs maskinsiderne er i orden.

- Utætheder kan skyldes slid, eller at der har været rotter og mus i maskinen. For at undgå det, er det vigtigt at mejetærskeren blæses ren for avner og korn, før den sættes til side i efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de to returtærskere er der monteret pigge, som intensiverer tærskningen af returgodset. Specielt på sandjord er der et stort slid på disse pigge, og det er derfor en god ide at åbne bundklappene og kaste et blik på tærskesystemet, siger montøren.

Ved elevatorkæden anbefaler han, at man kontrollerer gummiflapperne for slid. Elevatorkæden skal være spændt op, men omvendt må den ikke være for stram. En tilpas opstramning er, når man netop kan flytte kæden på kædehjulene med fingrene.

Smør når kæderen er varme

Elevatorkæden og sneglen op i tanken trækkes af hver sin kæde, og på modsatte side af maskinen trækkes tømmesneglen også af en kæde. Ryan Jensen anbefaler at smøre kæderen med en god kædeolie, der trænger ind i kædeleddene. Efter hans opfattelse er det bedst at smøre midt - eller sidst på dagen, hvor kæderne er varme, og olien derfor har lettere ved at trænge ind.

Motorolien skiftes ved den årlige service, og hydraulikolien skal skiftes efter 600 timer.

- Ved de to rotorer sider der et gear, hvor olien også har et skifteinterval på 600 timer. Men da gearene kun indeholder godt tre liter olie og er uden køling, anbefaler vi, at det skiftes for hver 200 timer, siger Ryan Jensen.