Den belgiske bindeapparatspecialist, Kris Eylenboch, holdt først i januar et indlæg om bindeapparater for ansatte og kunder i landets Agco-forretninger. Tilhørerne enten servicerer eller kører med pressere, og seminaret var arrangeret af Agco og L.P.Weidemann, som er leverandør af blandt andet bindegarn fra den portugisiske producent Cotesi.

Hovedbeskæftigelse

Efter sin ingeniøruddannelse arbejde Kris Eylenboch i en årrække for CNH, hvor han var ansat i udviklingsafdelingen på fabrikken i Zedelgen, hvor CNH producerer høstmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her fik han interesse for kompleksiteten i bindeapparatet, og i det forhold at en lang række faktorer skal være opfyldt, for at bindeapparatet fungerer.

For nogle år siden etablerede Kris Eylenbosch virksomheden Ty-Mec, som udelukkende arbejder med servicering af bindeapparater. I dag har han to ansatte og servicerer alle fabrikater af bindeapparater. Virksomheden har kunder i en lang række europæiske lande fra Spanien i syd og til Holland i nord.

Udviklingen står stille

I sit indlæg nævnte Kris Eylenbosch, at det er 139 år siden, at de første bindeapparater med knyttere kom på markedet, og at systemet med dobbeltknuder, som anvendes på de fleste storballepressere, har næsten 40 år på bagen.

- Knytteren blev opfundet længe før flyvemaskinen. Men hvor flyindustrien har udviklet og forfinet flyet, arbejder vi den dag i dag med stort samme knytte-teknologi som for 139 år siden. I mellemtiden er vi gået fra selvbindere og til bigballepressere, som arbejder hurtigt og med et enormt tryk. Det kan derfor ikke undere, at bindeapparatet bliver udfordret, og at der ikke skal ret meget til, før vi oplever løse baller, sagde Kris Eylenbosch og tilføjede:

Hvis nutidens fly operererede med samme pålidelige, som vi oplever på bindeapparater, så stod folk næppe i kø for at komme med fly.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Simple mål

Den belgiske specialist viste en lang række faktorer, som skal være helt eller delvist opfyldt, for at bindeapparatet fungerer.

- Når vi taler med kunder, hører vi ofte, at presseren kørte perfekt i går, og at den nu pludselig ikke kan binde. Det er en typisk situation, hvor presseren har fungeret, men hvor et eller flere parametre pludselig er kommet under kritisk niveau. Nogle kunder forventer, at vi er troldmænd, der med et par stykker værktøj hurtigt kan få presseren til at køre igen. I enkelte tilfælde kan det lade sig gøre, men hvis bideapparaterne har kørt i tusindvis af baller, går vi helst mere systematisk til værks, og starter med at udmåle en række kritiske punkter i bindeapparaterne, siger Kris Eylenboch.

Han måler blandt andet hvor højt nålene kommer op, åbningen på knytteren og fjedrebelastningen på knytteren. Han kontrollere også afstanden imellem stemplet og pressekanalen.

- Ved at sammenholde målene fra de seks bindeapparater, med de knuder som bindeapparaterne laver, får man et godt billede af, hvad problemet kan være. Men lige som i sport, så drejer det sig om at træne, og derfor er det en dårlig ide at starte sæsonen op med en presser, der ikke er i topform. Vi løser akutte problemer med ombytningsbindeapparater og tager efterfølgende de seks bindeapparater ud og justere dem op hjemme på værkstedet.

Kan være problemet

Når der opstår problemer med knuder der springer op, får bindegarnet ofte skylden, men ifølge Kris Eylenboch er det sjældent det eneste problem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal have teknikken til at fungere, før vi kan give bindegarnet skylden. Samtidig skal vi undgå elementære fejl, som at køre med forskellige typer bindegarn som over og undergarn. Vi har testet forskellige fabrikater af bindegarn, og inden for typen 130m/kg fandt vi tykkelser fra 3,6 - 4,4 millimeter. Derfor skal man være påpasselig, når den sidste rest bindegarn skal anvendes. Få pladserne i garnmagasinet mærket op, så man ved hvor garnet går hen. Derved er det let at anvende de sidste nøgler i det samme bindeapparat, siger Kris Eylenboch.

Efter hans opfattelse kan kvalitetsbindegarn beskrives som, rundt, ensartet i tykkelse og med fibre som holder sammen. Derudover må det gerne være forholdsvist blødt, så knuderne trækker godt til. Det er ligeledes vigtigt, at garnets tykkelse svarer til den type knytter som bindeapparatet kører med. Anvendes der et for tykt garn, kan det ikke være i knytteren og knuden bliver derfor ikke perfekt.

Nyt bindegarn

Cotesi som var en af de værterne for konferencen fik på Agromek 2017 en nyhedspris for Cotesis One+, som er et nyt bindgarn med en knudebrudstyrke på 315 kg.

Det nye bindegarn er udviklet for at kunne servicere den nyeste generation af storballepressere, og producenten kalder produktet for det stærkeste på markedet.