Karen Hækkerup, direktør for Landbrug & Fødevarer startede sit indlæg på DLG VækstForum 2017 men at konstatere, at dansk landbrug er drænet for resurser.

- Først finanskrisen og senest ruslandskrisen, hvor store dele af regningen endte hos landbruget, har gjort det vanskeligt for rigtig mange landmænd at generere den fornødne indtjening. Når det kombineres med rammevilkår, som forringer danske landmænds konkurrencekraft, gør det kun undt værre, sagde Karen Hækkerup og tilføjede:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har brug for politikere, som vil arbejde for rimelige rammevilkår, og i den forbindelse er vi glade for, at Esben Lunde Larsen fortsatte som Fødevareminister.

Generationsskiftet er et problem

Strukturudviklingen betyder at der til stadighed bliver færre og større landbrug. I efteråret fik det dagblad Information til at skrive, at dansk landbrug er inde i en dødsspiral. Ved at foretage en lineær fremskrivning af udviklingen side 1985, kom dagbladet frem til, at der allerede i år 2022 kun ville være et enkelt heltidslandbrug tilbage her i landet.

- Strukturudviklingen vil fortsætte, men efter vores opfattelse vil den falde ud. Vi har masser af dygtig unge landmænd som brænder for erhvervet, men de bremses af vanskeligheder, med at få finansieret de landbrug, som de drømmer om. Vækstfonden kan være løsningen for nogen, men vi bliver også nødt til at forholde os til andre ejerformer, så vi kan få generationsskiftet i gang, sagde Karen Hækkerup.

Hun glædede sig over, at den nye regering i sit regeringsgrundlag, har indskrevet at der skal kikkes på arveafgiften.

Jeg ser lys

Karen Hækkerup glædede sig også over, at PSO-afgiften, der alene i 2016 belastede fødevareklyngen med udgift på 750 millioner kroner, nu endelig afskaffes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror på at vi går imod en lysere fremtid. Dansk landbrug kan levere det som fremtidens forbrugere efterspørger, og vi skal holde dansk landbrug i front ved massivt at satse på udvikling og innovation, sluttede Karen Hækkerup.