Det står skidt til med landbrugets bytteforhold, det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Jordbrugets bytteforhold er forringet med 6,8 procent i første kvartal i forhold til samme kvartal sidste år.

Dermed er bytteforholdet det ringeste i mere end ti år. Bytteforholdet er forholdet mellem priser på salgsprodukter og priser på forbrug og investeringer i produktionen. Priserne på jordbrugets salgsprodukter faldt med 6,5 procent i forhold til samme kvartal sidste år, mens det samlede prisindeks for forbrug og investeringer steg med 0,3 procent. Det samlede fald i salgspriserne skyldes især prisfald på animalske salgsprodukter, der udgør 72 procent af det samlede salg. Her var det særligt pelsskind der trak ned, idet priserne blev halveret. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Priserne faldt

De samlede priser på salgsprodukter faldt med 6,5 procent i forhold til året før. Dette skyldes især et fald i prisen på pelsskind på hele 50,5 procent, mens svin faldt 2,5 procent.

Prisen på kvæg steg derimod 2,5 procent i forhold til året før. Kornprisen faldt med 6,6 procent, mens kartofler steg med 27,4 procent, hvilket er stærkt medvirkende til stigningen på 1,3 procent for de vegetabilske salgsprodukter, det oplyser Danmarks Statistik.

I forhold til fjerde kvartal 2015 er salgsprisindekset faldet med 4,3 procent. Priserne på de vegetabilske produkter steg 2,3 procent, mens prisen på de animalske salgsprodukter faldt 4,5 procent. Stigningen for vegetabilske produkter skyldes primært grøntsager og prydplanter, der steg 12,7 procent. For de animalske produkter skyldes faldet svin, der faldt med 5,0 procent, og mælk, der faldt med 1,1 procent i forhold til kvartalet før.