Kibbitz Mishmar HaEmek, Israel

Ni år har Tama og John Deere brugt på at udvikle B-wrap, og efter succesfulde testet i Nordamerika, er produktet nu klar til lancering i Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- B-wrap er et unikt produkt, som gør det muligt at opbevare rundballer af hø og halm udendørs i flere år uden tab.

- Ran Agayof, produkt manager, Tema Netwrap

John Deere B-wrap havde europapremiere på Agritechnica 2015, og Tama er klar til at levere B-wrap til de europæiske landmænd og maskinstationer her i 2016.

- B-wrap er et unikt produkt, som gør det muligt at opbevare rundballer af hø og halm udendørs i flere år uden tab, og uden at fodringskvaliteten forringes. Derved spares der omkostninger til lagre og til transport af ballerne, forklarer Ran Agayof, produkt manager, Tema Netwrap.

Imellem to lag net

B-wrap består af et vandtæt materiale som lægges helt ud over rundballens kanter. Før det vandtætte materiale rulles om ballen, bindes den først med et enkelt lag traditionelt net, og uden på det vandtætte lag lægges der yderligere to lag net.

- B-wrap har den unikke egenskab, at det både er vandtæt og tillader materialet at ånde. I en nypresset balle stiger temperaturen kortvarigt, og derved udvikles der vanddamp. Kan det ikke komme væk, opstår der kondensvand, som ødelægger den øverste del af ballen. Mikroskopiske huller i B-wrap tillader vanddampen at slippe ud, og derved holdes materialet friskt, siger Ran Agayof. Han pointerer samtidig, at de yderste ti centimeter af en balle med en diameter på 150 centimeter repræsenterer 25 procent af ballen, og det derfor er et stort tab, hvis de må kasseres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt i én

B-wrap leveres i ruller til 45 baller og kan anvendes til baller med en diameter på 120 - 170 centimeter.

- Net og det vandtætte materiale er sat sammen, så det kommer i den rigtige rækkefølg, når det lægges om ballen. Rullen har indikatorer, som registreres af presseren, og de forskelige lag lægges derfor nøjagtigt på ballen. Når B-wrap anvendes til mindre baller, bliver der blot et overlæg på såvel det vandtætte materiale som på det traditionelle net, siger Ran Agayof.

Kun til John Deere

B-wrap kan udelukkende anvendes i John Deere 8 og 900-serie pressere. Nye pressere kan bestilles med udstyr til B-wrap, og ibrugtagne maskiner kan opdateres til B-wrap.

- Indpakning med B-wrap koster cirka 6,50 Euro pr balle. Det er cirka fem Euro mere, end hvis der blot lægges net på ballen. For den investering er ballerne beskyttet, lige så snart de kommer ud af presseren, og de kan opbevares udendørs i flere år uden at de taber værdi, siger Ran Agayof.