Tama blev grundlagt i kibbutz, Mishmar Haemek i 1952, og den dag i dag har den verdensomspændende virksomhed både produktion og hovedkvarter i kibbutzen. Kibbutz, Mishmar Haemek, der har cirka 1.100 indbyggere, ejer 75 procent af Tama. Den sidste fjerdedel ejes af kibbutz Galed, hvor Tama også har produktion.

Tilbage i 1967 investerede Tama i den første ekstruder, som gjorde virksomheden i stand til at fremstille reb og høst-bindegarn af plast. Tyve år senere gik Tama ind i fremstillingen af net til binding af rundballer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tama HD Twin, rækker det til cirka 300 baller mere end med en traditionel garntype.

Talmi Ivzori, produktchef, Tama

Gennem udvikling og opkøb af blandt andet Novatex i Italien har Tama udviklet sig til at være verdens største producent af ballenet. Tama sidder på mere ned 50 procent af markedet, og er cirka otte gange større end den næsstørste aktør på markedet.

Ud over net producerer Tama også ballegarn til landbruget, samt flere forskellige typer net som anvendes til eksempelvis overdækning af afgrøder, indpakning af rullegræs og wrapning af paller hvor indholdet skal kunne ånde.

Tama er den største distributør af folie til wrap i Europa. Folien produceres af en underleverandør og sælges både under eget navn og som private label.

Testmarker tæt på

Kibbutz Mishmar Haemek driver selv et større landbrug på små 1.200 hektar med forskelige afgrøder. Den omfattende maskinpark består blandt andet af seks forskellige rundballepressere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tama er grundlagt af landmænd, og på trods af virksomhedens størrelse er vi i bund og grund stadig landmænd. Vi anvender egne produkter, og produktudvikler for at gøre det lettere at være landmand, og for at øge landbrugets rentabilitet, siger Aviv Linn, kommunikationschef, Tama Plast Plastic Industry, og tilføjer:

- Vi ved hvad der står på spil for landmanden, når høsten skal bjærges. Tama satser udelukkende på kvalitet, og konkurrerer ikke på prisen men på pålidelighed, som sikrer landmanden den fornødne driftssikkerhed til at få afgrøderne bjærget, før vejret slår om.

Aviv Linn mener, at Tamas tilhørsforhold og beliggenhed i kibbutzen har haft enorm betydning for produktudviklingen.

- Vi har egne maskiner og testmarker lige uden for døren. Det gør det let at afprøve nye produkter, og samtidig får udviklingsteamet værdifuld feedback fra praktikerne i kibbutzen, siger Aviv Linn.

Store producenter

Ud over at producere under eget navn, producerer Tama net og bindegarn til de førerende producenter af pressere, som sælger produkterne fra Tama under deres eget navn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tama etablerede i 2003 et salgskontor i Sverige, som også servicerer det danske marked. Her i landet varetages salget af net og bindegarn under Tama navnet af Hornsyld Købmandsgård, mens maskinforretningerne varetager salget af net og garn, som er produceret til de forskellige maskinfabrikanter.

Mere med mindre

I 1998 introducerede Tama Edge To Edge teknologien, hvor nettet dækker rundballerne helt ud til kanten. I 2001 gik Tama skridtet videre og udviklede sammen med John Deere CoverEdge, hvor nettet lægges rundt om kanten og lidt ned på enderne af rundballerne.

- I udviklingen af Tama Netwrap arbejder vi konstant på at forbedre kvaliteten, og på at kunne presse flere baller pr. rulle net. Det betyder færre stop og større kapacitet i marken, samt mindre affald at håndtere, når det brugte net skal skaffes af vejen, siger produktchef Ran Agayof og tilføjer:

- Resultatet af den målrettede udvikling er produkter som TamaNet Edge to Edge 3600m og 4500m. Tama sælger ikke net på vægt, men garanterer længden på rullerne. TamaNet Edge to Edge 3600m indeholder således net til 20 procent flere baller, end et standardnet.

TamaNet Edge to Edge 4500m er verdens længste net, og med det kan der presses cirka 500 baller med en diameter på 1,20 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle net fra Tama er i det velkendte zebramønster, som giver en klar identifikation af højre/venstre side af nettet, og som gør det let at montere nettet korrekt i presseren. I alle net er der indvævet en rød tråd i de sidste 70 meter af nettet, så føreren i god tid kan planlægge isætningen af en ny rulle net.

Flere baller

Lige som på net arbejder Tama på at udvikle høstbindgarn, som er lettere og hvor en rulle strækker til flere baller.

Nyeste skud på stammen er Tama HD Twin, der er udviklet til den nyeste generation af storballepressere, som presser ekstra meget halm i ballerne.

- Til Tama HD Twin anvender vi udelukkende råmaterialer i topkvalitet. Derfor kan vi fremstille garn der er tyndere og i en ensartet kvalite,t uden at gå på kompromis med brudstyrken.

Kvaliteten betyder en mere ensartet binding af ballerne, og samtidig indeholder en pakning med to nøgler garn 2.600 meter. Det er 25 procent mere end traditionelle garnnøgler, siger produktchef Talmi Ivzori og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fyldes magasinerne på en gængs presser med Tama HD Twin, rækker det til cirka 300 baller mere end med en traditionel garntype.