Abonnementsartikel

Vejret viste sig fra sin bedste side ved LMO Plantetræf tirsdag 9. juni. Plantetræffet blev afviklet i samarbejde med Seges og havdeblandt andet fokus på fokus på IPM.

Plantetræf blev afviklet ved Korning i nærheden af Horsen, og omkring 700 interesserede mødte op, og kunne blandt andet opleves forsøg med såtidspunkt, plantetal, plantetæthed og ikke mindst IPM.

Det er en meget tilfreds afdelingschef fra Planteavl i LMO, som konkluderer om årets LMO Plantetræf, at det blev en succes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var en fantastisk dag - intet mindre. Vi var jo ekstremt heldige med et flot sommervejr og mange besøgende. Vi kunne sagtens have taget imod endnu flere, men jeg er sikker på, at de landmænd, som deltog, fik en masse ny viden og inspiration med sig hjem, siger afdelingschef Lars Ejler Hansen.

Tæt på nyeste viden

Eksperter fra både LMO og Seges fremviste forskelle ved dyrkningen af en række relevante sortsblandinger og kunne også fremvise forskellen ved sprøjtning kontra at lade afgrøden stå ubehandlet. Rugeægsproducent Jeppe Mouritsen ved Korning udenfor Horsens lagde jord til det store arrangement, og han har gennem flere år været IPM-vært.

- Jeg synes, det er spændende at have den nyeste viden helt tæt på, og jeg har glædet mig rigtig meget til at byde velkommen til plantetræffet. Jeg har sagt ja til at være IPM-vært, fordi IPM falder godt i tråd med mine egne værdier og holdninger til pesticider. Jeg mener, at man skal bruge det, der er nødvendigt for væksten og for økonomien men heller ikke mere. Her er septoria-timeren ét af de værktøjer, vi bruger, siger Jeppe Mouritsen.

Også fokus på økologi

Septoria-timeren blev fremvist på en af de mange poster i markerne, ligesom der blev talt om konsekvenserne ved tidlig såning, om svampebekæmpelse, dyrkning af økologiske afgrøder, sortsvalg i vinterhveden og mange andre ting.

- Vi kunne i år også fremvise forsøg med dyrkning af fx økologisk havre med et højere energiindhold, som forhåbenligt kan bringe økologerne nærmere på at blive selvforsynende, siger Thomas Vang Jørgensen fra LMO, som fremhæver muligheden for at få den nyeste viden fra flere vinkler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Uanset om man er konventionel landmand eller økolog, så fik de besøgende landmænd ved alle poster den nyeste viden og mulighed for at komme i dialog med både LMO og Seges. Vi har kun fået positive tilkendegivelser fra vores gæster.

Stor interesse

Fra Seges er konklusionen, at plantetræffet blev en dag, hvor de besøgende landmænd med stor interesse spurgte ind til den lange række af forsøg.

- Vi oplevede en stor interesse fra landmændene, som lyttede, spurgte og ind imellem bidrog med deres erfaringer. Som projektleder for IPM-projektet var det også en rigtig god oplevelse at høre, hvordan både Jeppe Mouritsen og LMO tog fat på IPM ud fra en faglig og nøgtern vinkel, siger landskonsulent Poul Henning Petersen fra Planter & Miljø, Seges.

LMO Plantetræf var i år slået sammen med IPM Plantetræf i samarbejde med Seges og Bygholm Landbrugsskole.