På marker omkring Kolding har Jakob Skodbog Jensen fra BASF Crop Protection Danmark observeret meget kraftige angreb af Gulrust i vårhvedesorten Trappe. Angrebene er så kraftige, at jorden under de angrebne planter er gul af rustsporer.

Vårhvede er ikke en stor afgrøde i Danmark med kun ca. 16.000 hektar i 2014, men det vurderes alligevel, at vårhveden er en vigtig afgrøde, blandt andet fordi en stor del af hveden bliver brugt til brødproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fatalt

Et gulrustangreb på nuværende tidspunkt er fatalt for sådan en afgrøde, og derfor er det afgørende, at Gulrust bekæmpes med et effektivt middel. På de pågældende marker er der nu behandlet med 0,75 l/ha Viverda + Ultimate S.

Jakob Skodborg Jensen har haft kontakt med forskere på Aarhus Universitet, Flakkebjerg, der bekræfter, at gulrusten har udviklet ektraordinært hurtigt i den sidste uge. Derfor er det lige nu ekstra vigtigt at vårhvedeavlere tjekker deres marker for svampeangreb og her specielt gulrust.

Fakta

Alle overjordiske dele af planten kan angribes af Gulrust. Angreb kan forekomme spredt på enkelte planter i marken eller i stærkt angrebne pletter. Gulrust optræder ofte først ved hegn, i dobbeltsåninger, eller hvor afgrøden i øvrigt er tæt. Hvis rusthobene ikke kan skrabes af med en negl, kan der være tale om andre svampesygdomme, for eksempel hvedegråplet eller hvedebrunplet.

Spredning af gulrust sker med vinden over store afstande.

Gulrust angriber hvede hårdest, men kan også findes i byg. I år med stærke gulrust-epidemier kan der forekomme udbyttetab på op til 50 procent.