Er det en god ide at ?helgardere? hveden mod meldug og gulrust?

For både meldug og gulrust gælder det, at der er stor forskel på sorternes modtagelighed. Det er dog vigtigt at notere sig, at modtageligheden kan ændre sig fra én sæson til den næste, og at andre faktorer som for eksempel jordtype, såtidspunkt, klima med mere også har betydning for risikovurderingen i den enkelte mark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begge svampesygdomme danner sporer, som kan spredes over store afstande, hvorfor der for eksempel også kan ske fjernsmitte over landegrænserne.

De to mest udbredte hvedesorter til høst i år (Hereford og Mariboss) er begge modtagelige for meldug, og da en stor del af arealet blev sået relativt sent på grund af de vanskelige vejrforhold sidste efterår, er det en god idé at holde godt øje med markerne i det tidlige forår. Angrebene af meldug i hvede har de seneste år været moderate til kraftige. Kraftige angreb af meldug kan reducere udbyttet med 5-10 hkg/ha.

Nye aggressive racer spredes globalt

Det er efterhånden mere end 20 år siden, at gulrust i hvede var et landsdækkende problem i Danmark. Sleipner var en udbredt sort, og udvalget af svampemidler var stærkt begrænset. Det var ofte nødvendigt at sprøjte med 2-3 ugers interval for at holde gulrusten i skak, og der blev høstet meget store merudbytter for bekæmpelsen.

Hvedegulrust har imidlertid undergået en kraftig forandring globalt. Nye virulente og mere aggressive racer har siden år 2000 spredt sig fra USA og Australien til Kina, samt dele af Afrika, Asien og Mellemøsten med store udbyttetab til følge. Der er tale om den hurtigste geografiske spredning af en betydende svampesygdom nogensinde!

Gulrusten ser ud til at have tilpasset sig et varmere klima, har en kortere generationstid og kan yderligere producere flere sporer i hver generation. Også i Europa findes den aggressive gulrust, men her har den ikke haft den samme epidemiske udvikling. Da svampen er i stand til løbende at ændre sig, er det dog en trussel, som bør tages alvorligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vigtigt ikke at behandle for sent

Vi har allerede herhjemme stiftet bekendtskab med en mere aggressiv type af gulrust på triticale de seneste år. De aggressive racer af gulrust bekæmpes lige så effektivt som de ?gamle? racer med egnede svampemidler, men risikoen for udbyttetab er større i modtagelige sorter, hvis der sprøjtes for sent, med for lav dosering eller med et for langt interval.

I Sverige og England er gulrust på hvede meget udbredt, så smitten findes altså i rigelige mængder lige uden for vores grænser. Herhjemme følger det Globale Rustcenter ved Aarhus Universitet, Flakkebjerg nøje udviklingen både globalt og lokalt. Indsamlede isolater testes for virulens på småplanter i væksthus og senere ved smitteforsøg under markforhold. Blandt modtagelige sorter hører Tuareg, Tabasco, JB-Asano, Oakley og Frument.

To nye smitteracer i Danmark

I vækstsæsonen 2011 blev der imidlertid fundet to nye smitteracer af gulrust i hvede i Danmark og foreløbige rapporter fra udlandet fortæller, at mindst en lignende race var udbredt i både England og Frankrig sidste år (kilde: Plantenyt 503).

De nye smitteracer har en bredspektret virulens, hvilket i praksis betyder, at de potentielt kan angribe sorter, der tidligere har været resistente.

Det var også relativt nemt at finde gulrust i markerne sidste efterår, og der blev indsamlet prøver i november og december til analyse på Flakkebjerg. Resultaterne foreligger endnu ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den vejledende bekæmpelsestærskel for meldug og gulrust i modtagelige sorter er lav; nemlig henholdsvis 10 procent og en procent i det tidlige forår. Det betyder i praksis, at man skal være hurtig på aftrækkeren og tilse markerne jævnligt. Observationerne i konsulenternes registreringsnet starter i år i uge 16, men det kan være en god idé at komme ud i markerne lidt tidligere og se grundigt efter meldug og rust.

Timingen er vigtig, og kommer man for sent ud, må doseringen øges noget for at få tilstrækkelig effekt. Produkter, der indeholder det aktive stof metrafenon - Ceando og Flexity - er mest effektive mod meldug. Ceando er færdigblandet, så der samtidig opnås en effektiv beskyttelse mod gulrust og septoria gennem strækningsvæksten, hvor tilvæksten af nye blade og skud nærmest ?eksploderer?. Samtidig er det mere økonomisk og enkelt at vælge det færdigblandede middel frem for at blande selv.