Lyt til artiklen:

Danish Crown i samarbejde om nitrifikationshæmmer

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Et stof der på én gang kan begrænse mængden af drivhusgasser fra gylle, og samtidig sikre bedre kvælstofudnyttelse. Det er hvad Danish Crown sammen med BASF, der producerer det konkrete middel, DLG og Seges er gået sammen om at lave et storskala demonstrationsprojekt. Det skriver slagterigiganten på sin hjemmeside

Stoffet hedder en nitrifikationshæmmer, og foreløbige resultater viser, at udledningen af klimagasser fra de marker, som har fået gylle, hvor midlet har været tilsat, er nedbragt med mellem tre og fem procent pr. kilo grisekød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indsatsen for at nedbringe Danish Crowns klimaaftryk består af en meget lang liste af initiativer, så at skære tre til fem procent af udledningerne ved ét enkelt initiativ er enormt lovende. Nu vil vi gerne teste det i stor skala, og ser vi bredt resultater på samme niveau, kan nitrifikationshæmmere blive ét vigtigt skridt for Danish Crown i arbejdet med at nedbringe vores klimaaftryk, siger Nicolaj Nørgaard, der er direktør for ejer- og landbrugsforhold i Danish Crown.

Nitrifikationshæmmere kan bidrage i klimakampen

Se også:

Nitrifikationshæmmere kan bidrage i klimakampen

På vej mod netto-nul

Slagteriet har en ambition om at halvere udledningen af klimagasser fra grisekød senest i 2030 og nå et netto-nul i 2050. Derfor stiller koncernen sig i spidsen for et stort projekt, hvor der skal indsamles masser af data og viden om brugen af nitrifikationshæmmere.

Projektet skal omfatte landmænd, der til sammen leverer ca. en million grise årligt til Danish Crown.

- Vi er overbeviste om, at værdikædepartnerskaber og innovation er nøglen til transformationen mod et mere robust og bæredygtigt landbrug, siger Gustavo Palerosi Carneiro, Senior Vice President, BASF Agricultural Solutions EMEA og CIS.

Sparer også gødning

Helt præcist forsinker nitrifikationshæmmeren for en periode den mikrobakterielle proces, hvor specifikke bakterier i marken omdanner ammonium til nitrat. Meget af det ammonium stammer fra organisk og mineralsk kvælstofsgødning, og når processen forsinkes, halveres udslippet af lattergas til atmosfæren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig formindskes udvaskningen af kvælstof fra markerne, så når der bruges nitrifikationshæmmer fra BASF, opnår landmanden en højere udnyttelsesgrad af kvælstoffet i gyllen. Dermed kan landmanden samtidigt med klimagevinsten nedbringe omkostningen til indkøb af ekstraordinært dyr kunstgødning.

Projektet sættes i gang, når landmændene i foråret kører gylle ud på deres marker, og interesserede andelshavere kan tilmelde sig på Danish Crowns hjemmeside.