Abonnementsartikel

NaturErvervstyrelsen har trukket flere landmænd i EU-støtte på et ulovligt grundlag. Det bunder i en syg embedskultur, mener Maskinbladets chefredaktør Rasmus Dalsgaard. Læs lederen fra den nye udgave af Maskinbladet her.

NaturErhvervstyrelsen har siden 2005 trukket landmænd i EU-støtten, hvis de havde fået en sanktion for at dyrke deres egne marker tættere på et vandløb end de tilladte to meter.

Den praksis er hidtil fastholdt af NaturErhvervstyrelsen, selv om mange har gjort myndighederne opmærksomme på, at praksis var ulovlig. Nu erkender styrelsen, at praksis er ulovlig, og der venter 1.100 landmænd en tilbagebetaling i størrelsesordenen 11 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At udgangspunktet for bræmmesagerne ofte har været en kommunal embedsmands egen opmåling og fortolkning af, hvor vandløbets kant egentlig er, kan i sig selv kritiseres. De konstaterede overtrædelser af reglerne om de to meter brede bræmmer kan således i mange sager betvivles eller er typisk meget begrænsede.

Men at NaturErhvervstyrelsen har smækket et træk i støtten oven i har været aldeles uacceptabelt, ikke mindst når det burde stå klart, at det var en ulovlig praksis.

På denne plads er Danmark før blevet sammenlignet med en bananrepublik, fordi jura og retssikkerhed ser ud til at være elastik i metermål for alt for mange embedsmænd og myndighedspersoner.

Der er tilsyneladende opstået en syg embedskultur, som desværre ser ud til at florere i nogle af de ministerier, som landbrugets forhold er underlagt. Det bekræftes ikke kun af denne sag, men eksempelvis også af de afsløringer, som biolog Claus Hansen tidligere er kommet med i Maskinbladet.

Bræmmesagen tyder på, at nogle styrelser selv definerer de regler, de synes skal overholdes, og selv opfinder de sanktioner, der pålægges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan undre sig over, hvorfor det er gået så galt med dele af det danske embedsapparat, at vi ser den slags ulovligheder i administrationen.

En mulig forklaring kan være, at skolingen af embedsmænd savner en indføring i grundlæggende retsprincipper.

Men i bund og grund handler det nok meget om, at alt for mange embedsmænd er blevet afstumpede af for meget skolegang og for lidt indsigt i virkeligheden.

Meget ville være vundet med noget mere almen viden, sund fornuft og respekt for medborgere. Hvis flere embedsmænd havde den slags dyder, ville mange sager blive kvalt, inden de bliver til skandaler som den aktuelle med ulovligt træk i landbrugsstøtten.