Abonnementsartikel

Østrigske Pöttinger har udviklet et Multitast-næsehjul, der både sikrer, at der kommer væsentligt mindre snavs i det sammenrevne græs, og samtidig beskytter græsmarken.

Det er ikke til at komme udenom: Hvis rivens tænder skal følge markens konturer bedst muligt, er det nødvendigt at have et næsehjul monteret foran rivens rotorere.

Det har den østrigske maskinproducent Pöttinger erkendt, og derfor har de nu udviklet Multitast-næsehjulet, der er placeret lige foran hver rotor, ganske tæt på hvor rivens tænder stryger over marken og river græsset sammen. Det bevirker, at tænderne guides henover markens overflade uden at de går i jorden, og dermed tager snavs med op i græsset.

Beskytter marken

Ifølge Pöttinger giver Multitast-næsehjulet dels meget mindre forurening med jord i grovfoderet, men det sikrer også et bedre høstudbytte. Hjulet medvirker nemlig også til at beskytte græsmarken. Hvis græstæppet konstant kradses op, når rivens tænder rammer markens overflade, øges risikoen for fremspiring af ukrudt. Multitast-systemet fungerer med arbejdshastigheder op til 15 kilometer i timen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

207 kilo jord

Pöttingers egne tests har vist, at Multitast-systemet kan nedbringe mængden af jord i det sammenrevne græs med godt 200 kilo per hektar. Det resultat bliver bekræftet af en tysk DLG-test af Pöttingers Top 762 C-rive monteret med Multitast-næsehjulet. Her fandt man cirka 25 procent mindre råaskeforurening i grovfoderet, hvilket netop svarer til, at mængden af jord i græsset reduceres med 207 kilo jord per hektar.