Flere faktorer var med til at gøre 2014 til et dårligt år for den danske fødevareeksport.

- 2014 er et år, som de danske fødevareproducenter bestemt ikke vil tænke tilbage på med glæde. Året vil især blive husket for det russiske importstop, men også faldende kinesisk efterspørgsel efter mælk har gjort rigtig ondt på erhvervet, siger cheføkonom Thomas Søby, Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop offentliggjorte eksporttal fra Danmarks Statistik viser et fald fra fjerde kvartal 2013 til fjerde kvartal 2014 på 1,7 procent. Når man kigger på fødevareeksporten specifikt, viser dagens tal et fald fra fjerde kvartal 2013 til fjerde kvartal 2014 på 3 procent.

- Desværre blev 2014 ikke året, hvor den danske eksport en gang for alle brød ud af finanskrisens skygge, siger cheføkonom Thomas Søby.

Den danske eksport steg svagt i december, og der er tegn i horisonten på for bedringer.

- En cocktail af lave renter og lave oliepriser kombineret med en stærk dollar er til gavn for de danske eksportmuligheder. Samtidig er det afgørende, at politikerne fortsætter arbejdet med at skabe bedre produktionsvilkår herhjemme, siger Thomas Søby.

Et fortsat snævert bånd til mellem kronen og euroen er også vigtigt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På den korte bane er det vigtigt, at Nationalbanken fortsætter sit stålsatte og ufravigelige forsvar af kronen, da alternativet vil være en massiv forringelse af konkurrenceevnen.