Abonnementsartikel

Nye eksporttal viser, at landbrug og fødevarer øger eksporten mere end forventet, mens andre eksportvirksomheder har skuffet i 1. kvartal 2013

Landbruget og fødevarebranchen var i 2012 de eksporterhverv, der klarede sig bedst i et dansk eksportbillede, der præges af en negativ udvikling i første kvartal 2013 i forhold til det forventede.

Mens mange eksportvirksomheder skuffede med en eksport noget under det forventede, eksporterede landbruget og fødevarevirksomhederne betydeligt mere, end de selv havde forventet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Jyllandsposten, og Søren Gade, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer forklarer de positive tal:

- Generelt er vi ikke så konjunkturafhængige som de andre erhverv. Folk skal jo spise sig mætte. Derfor ligger vi lunt i en verden, som går lidt op og ned for tiden.

Ifølge målingerne, som Jyllandsposten har fået lavet af Rambøl Management, havde landbrugs- og fødevarebranchen forventet en vækst på 5,8 procent i 1. halvår 2013, men det endte med en eksportstigning på 9,5 procent. Branchen forventer en tilsvarende vækst i 2. halvår.

Jan Størup Nielsen, seniorøkonom i Nordea understreger yderligere fødevarebranchens værdi:

- Landbruget har været god til at finde nicheproduktioner, hvor man er meget konkurrencedygtig. Overordnet set er det meget positivt. Jo mere vi får spredt vores eksport ud over forskellige brancher og områder, jo bedre er det for dansk økonomi. Og her er fødevaresektoren guld være, siger Jan Størup Nielsen til Jyllandsposten.