Abonnementsartikel

Trenden i skindpriserne tyder på, at 2015 bliver hårdt for minkavlerne. Derfor bør minkavlerne skabe likviditet i deres virksomheder.

- Er I klar til de her år, der kommer?, spurgte virksomhedsrådgiver Jacob S. Rossen, da han torsdag aften præsenterede rådgivningsvirksomhedens minkanalyse og forecast på skindpriser i Nupark, Holstebro.

Selvom Heden & Fjordens Minkanalyse viser et fantastisk 2013 for rådgivningsvirksomhedens kunder, og det vurderes, at 2014 vil være i balance for de fleste, tyder trenden i skindpriserne på, at 2015 bliver hårdt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I skal forvente, at skindpriserne vil teste produktionspriserne, og at perioden med afdæmpede skindpriser kan vare i et til to år. Dybden i prisfaldet og længden af perioden er dog usikkert, da det er afhængigt af minkavlernes tilpasningsevne, og hvordan markedet udvikler sig, fortalte Jacob S. Rossen.

Likviditet er nøgleordet, når minkavlerne skal klare sig igennem de hårde år, forklarede Jacob S. Rossen, der anbefalede minkavlerne at hjemtage realkreditlån, hvis de har mulighed for det. Ellers skal de forøge eller forlænge afdragsfrihed på lån, få skabt et overblik over likviditetsbehovet og proaktivt udarbejde en handlingsplan til kreditgiver for minkfarmen gældende for 2015 og 2016.

Proaktivitet er vigtigt

Netop proaktiviteten over for kreditgiveren blev understreget af Nordea, der deltog på mødet.

- Vi bankfolk kan ikke lide overraskelser og i særdeleshed ikke negative overraskelser. Vi har respekt for, at folk tager skeen i egen hånd. Det at være proaktiv betyder måske 50 procent i forhold til at kunne lave en aftale med banken, sagde Anne Kathrine Primdahl, som er Senior Relationship Manager i Nordea.

Som tommelfingerregel anbefaler Jacob S. Rossen, at minkavlerne har 20 procent af produktionsomkostningerne for to år lagt til side som likvid reserve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Virksomheder dør ikke på grund af et dårlig resultat et år eller to. De dør, hvis ikke de har penge til at betale regninger og terminer, sagde Jacob S. Rossen.