Det er ikke en god forretning for de danske mælkeproducenter, når Arla fusioner med EGM Walhorn.

Det har formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter i sit ugentlige nyhedsbrev flere gange givet udtryk for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kjartan Poulsen fortstår godt, at Walhorns andelshavere er glade for fusionen, for deres afregning er lavere end den, Arlas andelshavere får. Men hvorfor Arla er gået med til fusionen, det forstår han ikke.

Men det passer ikke, når Kjartan Poulsen hævder, at Walhorn betaler en ringere pris til sine andelshavere end Arla. Det siger næstformand i Arla Jan Toft Nørgaard.

- Hvis vi ser på et 5-årigt gennemsnit, så ligger Walhorn 1 eurocent (0,07 kroner, red.) lavere end Arla Foods, og hvis du tager hen over tre et kvart år, så har de i perioder betalt mere end Arla Foods, hvilket er normalt for et pulvermejeri i højkonjunktur.

Ifølge Jan Toft Nørgaard er der en lang række fordele forbundet med fusionen:

Walhorn ligger strategisk godt placeret, og Arla vil blandt andet få nogle store synergier inden for forskning og udvikling. Derudover har Arla manglet råvarne, som Walhorn kan være med til at levere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt, vi får mere mælk ind i Arla Foods, så vi kan betjene de kunder, som vil betale en ordentlig pris for en ordentlig vare.

Om fusionen siger han videre:

- Den er med til at sikre missionen om at skabe merpris til andelshaverne. Vi er dygtige på pulver, og både i Afrika og i Kina er der stor efterspørgsel, men vi har manglet nogle rigtig gode råvarer. Kan vi skabe en merværdi på de råvarer, som måtte være til stede med en ny kollega som Walhorn eller andre fusionspartnere, som måtte komme, så kan vi få 2 + 2 til at give 5. Så er der penge til både de nuværende og de nye andelshavere, der kommer til.

174 i Arlas repræsentantskab stemte ja til fusionen - 11 stemte nej.

Tak for sidst

Ifølge Kjartan Poulsen kan den "mystiske" fusion kun forklares som en "tak for sidst-aktion" over for franske Lactalis, der overtog Skånemejerierne i 2012.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lactalis ejer 51 procent af aktierne i Walhorn og har offentligt været imod fusionen.

Jan Toft Nørgaard afviser, at noget lignende skulle ligge bag.

- Jeg fatter ikke, at nogen kan have den mistanke, at Arlas ledelse og bestyrelsen skulle have sådan en bagtanke. Hvis det var tilfældet, var de i hvert fald ikke værdige til at sidde i bestyrelsen. Vi er ordentlige mennesker, som forsøger at skabe merværdi for landmanden hjemme på gården.

Medier har desuden skrevet, at Lactalis har truet med, at det ville få konsekvenser, hvis fusionen blev gennemført, men Arla har ikke hørt noget fra Lactalis, siger Jan Toft Nørgaard.