Traditionen tro stod Arla i skudlinjen på Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters generalforsamling.

Formand Kjartan Poulsen gik dog ikke dybt ind i klassiske LDM-kritikpunkter som valutakursmodel og bytteforhold og RYK og Brexit og en lang række andre forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kritiserede andre forhold, for eksempel problemer med mælkemålere fra RYK.

- Er det godt nok, når man får leveret mælkemålere, hvoraf flere ikke fungerer? Det synes LDM ikke, men RYK mener, at man må acceptere et vist udfald.

- Er der nogen, der bliver snydt, når kursen på pund aktuelt er på 840, men Arla Foods omregner til kurs 900. Ja, det mener LDM, men Arla fortæller at det ikke betyder noget.

- Er der nogen, der er enige i at Arla manglede mælk for et år siden, hvor vi fik at vide, at salgsorganisationen var under pres. De var helt inde i hjørnerne for at finde den sidste liter, hvor de måtte sige nej til kontrakter, og hvad JP mere citerede Arla for. LDM mener det er uhæderlige oplysninger, sagde Kjartan Poulsen.

Arla om Brexit

Han er heller ikke tilfreds med Arlas reaktion på Brexit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Peter Giørtz-Carlsen, Arla Foods, tog Brexit meget roligt i begyndelsen i en udtalelse til Finans: "Vi ærgrer os selvfølgelig over beslutningen.... Jeg ved ikke, om vi er overraskede." og videre fremgik det, at det ifølge Peter Giørtz-Carlsen handler om at bevare roen på et tidspunkt, hvor det alligevel ikke kommer til at få den store indflydelse på kort sigt, da det som bekendt kan tage op til to år, før Storbritannien forlader EU.

- Samme attitude havde han i tv, som var interesseret i reaktionen fra en af de virksomheder, der var mest eksponeret i UK.

- Nu lyder det helt anderledes i Fødevarewatch for få dage siden, efter Arla skulle forklare efterslæbet i forhold til Frieslandcampina: "Det (Brexit) har indtil videre kostet os et trecifret millionbeløb", "Da europæerne den 24. juni 2016 vågnede op til nyheden om, at næsten 52 pct. af briterne havde stemt "leave",, gik arbejdet straks i gang hos den danske mejerigigant Arla."

Det er ikke hæderlig information, sagde Kjartan Poulsen.

Uhæderlig information

- Underskud i milliardstørrelse i Arlas UK-regnskaber blev afværget med, at det ikke eksisterede. Det er uhæderlig information. Og hvorfor har vi aldrig fået tal på underskuddet i Tyskland? Jyllands-Posten bringer oplysning om, at underskuddet i Tyskland har været på i alt 3,6 milliarder kroner i perioden 2012-2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er lige i hjertet af et af LDM's arbejdsområder - at afsløre det, som andre ikke er interesserede i at få frem. Vi må da som minimum kunne forlange at få sandheden at vide fra vore egne virksomheder. Og det vil vi fortsat arbejde på, sagde Kjartan Poulsen.

- Fake news er desværre ikke kun et Russisk fænomen. Vi ser det også i Danmark.