- Nu får radrensning en renæssance.

Det fastslog direktør Ivar Ravn i sin beretning på landsplanteavlsmødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De økologiske planteavlere har skubbet til udviklingen og bruger dem allerede i de fleste afgrøder. Men det går også stærkt på de konventionelle bedrifter, konstaterer han.

- Radrensning i majs er et godt eksempel. For 10 år siden var der stort set ingen, som radrensede majs. Vi gætter på, at i 2013 det kan være op mod 25 procent, der radrenser, sagde han.

Forklaringen på fremgangen er blandt andet den teknologiske udvikling, hvor en sikker kamerastyring er blevet udviklet, så radrenseren kører stabilt og tæt på rækken. Desuden har større maskiner med større kapacitet også gjort et udslag.

- I år vil der køre fem radrensere på 12 meters bredde i Danmark. Og når de kan køre 10-12 kilometer i timen, bliver det til 10-12 hektar i timen - uden væsentlige radrenserangreb i afgrøden.

Kartofler på vej

I kartofler er der stigende interesse for at kombinere mekanisk og kemisk ukrudtsbekæmpelse. Men der er stadig et stykke vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De fleste steder ser det ganske fornuftigt ud, men i forsøg og fra praksis har vi set udbyttetab på op til 10-11 procent afhængig af blandt andet maskintype, sædskifte og ukrudtssammensætning, sagde Ivar Ravn

- Næste generation af radrensere vil få sektionsvis løft af renseaggregaterne, så man kan rense uden at ødelægge afgrøden i kilerne, tilføjede han.

Radrensning er nærmest blevet hipt, som det hedder på nudansk. Man kan radrense i blæsevejr og hele dagen - og dermed sove længe og følge ungerne i skole, inden man går i gang med arbejdet. Meen - det går selvfølgelig bedst i tørvejr, sagde Ivar Ravn.