På en midtjysk mark bliver rækkedyrkning og radrensning testet som erstatning for ukrudtssprøjtning. Og det ser lovende ud.

Sydøst for Herning vokser vårbyggen fint på en hektar af Jørgen Krøjgaards JB-1 og JB-3 marker i fine og næsten ukrudtsfrie rækker med 25 centimeters afstand. Han har i samarbejde med Poul Henning Petersen, der er landskonsulent hos Seges, lagt en lille del af sine marker ud til et forsøg med rækkedyrkning af maltbyg uden ukrudtssprøjtning.

Nogle små parceller er som reference hverken ukrudtssprøjtet eller radrenset, mens størstedelen af forsøgsmarken er blindstriglet og radrenset. Intet af vårbyggen har fået ukrudtssprøjtning, men udelukkende svampesprøjtning til bekæmpelse af bygrust og bladsvampe. Vårbyggen, der står på marken, er af sorten Evergreen, der i landsforsøgene i perioden 2016-2018 gav et gennemsnitligt kerneudbytte på 98 og en gennemsnitlig råproteinprocent på 11,6.

Det bedste resultat ser ud til at være en blindstrigling kombineret med en omgang radrensning

Sammen går de mellem rækkerne og har fået følgeskab af Thomas Kjærsgaard, der har økologiske spisekartofler og rækkedyrkning af byg nær Jørgen Krøjgaards bedrift.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind