Både garvede roedyrkere og begyndere fik sikkert noget med sig hjem, da omkring 200 i går deltog i roedagen i Aarestrup i Nordjylland hos Helle og Henrik Jensen. Det var Agri Nord, DLG, KWS og DLF Trifolium, der stod for dagen.

Formålet var at opdatere kommende, nye og erfarne roedyrkere på den nyeste viden. Programmet kom hele vejen rundt om emnet fra marken til fodring. Repræsentanter fra DLF Trifolium og KWS indledte med at fortælle om de forskellige sorter, inden der var demonstration af to roeoptagere, en ældre model fra Thyregod og en selvkørende Holmer-optager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De lavede begge et godt stykke arbejde, men den seks-rækkede selvkørende optager havde naturligvis meget større kapacitet og er et godt bud på fremtidens optagning, siger planteavlskonsulent hos Agri Nord, Martin Ringsing.

Der var også mulighed for at se nærmere på en vådrenser fra Elephant.

- Roerne blev renere ved vådrenseren, men den giver det problem, at du ikke efterfølgende kan opbevare roerne i kule, hvilket stadig er den mest anvendte måde at opbevare på. Det kræver, at roerne eksempelvis samensileres med majs. De fleste nye roeavlere planlægger at opfodre roerne friske eller fra kule, men ser den potentielle arbejdslettelse ved samensilering, siger Martin Ringsing.

Programmet sluttede af med demonstration af to knusere, inden de fremmødte kunne blive lidt klogere på fodring med roer.

- Der var selvfølgelig flere af de fremmødte, som allerede dyrker roer. Men rigtig mange er nogen, der overvejer at dyrke roer, og der var også flere fra landbrugsskolerne. Roer er meget oppe i tiden lige nu. Der er sket meget på området, og det fungerer rigtig godt i marken, og vi har nogle nye optagere med mere. Hurdlen er at finde en optimal måde at opbevare og udfodre på, siger Martin Ringsing.