På VSP?s årsmøde tirsdag i Herning, raslede direktør Nicolaj Nørgaard med sablen i forhold til vejledningen om beskæftigelses- og rodemateriale, fordi den nuværende vejledning ikke efterlader tolkningsfrihed.

- Det opfatter vi som værende utilfredsstillende. Det kan kun ændres ved en ny sag i domstolssystemet, og bestyrelsen er klar til at afprøve dette ved en domstol, men vi mangler en klar sag, sagde han på årsmødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han glædede sig dog over, at træ i holder nu er godkendt i vejledningen.

Men træpinden må kun udgøre en tredjedel af rørets dimensioner. Det skal være mindst 25 centimeter over gulvet, og der skal være mindst 40 cm mellem træholderne.

Det, mener Nicolaj Nørgaard ikke, er fornuftigt, da det er et problem for de mange svineproducenter, som har installeret materialet med andre dimensioner.

387 gram halm

Nicolaj Nørgaard fortalte også, at Fødevarestyrelsen netop har modtaget en rapport fra Aarhus Universitet, hvoraf det fremgår, at grise skal tildeles 387 gram halm pr. dag for at dække deres behov for beskæftigelses- og rodematerialer.

Det konkluderes på baggrund af et forsøg, hvor slagtesvin er blevet tildelt otte forskellige halmmængder fra 10 til 500 gram pr. gris pr. dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøget viser, at grise, der tildeles 10 gram halm, ikke har signifikant mere unormal adfærd, end grise der får cirka 400 gram.

- For at illustrere omfanget svarede niveauet af unormal adfærd for grise, der fik 10 gram, til 21 minutter pr. dag, og niveauet for 400 gram svarede til 18 minutter. Altså kun en reel forskel på 3,5 minutter. Ud fra den lille forskel finder AAU, at der en lineær sammenhæng, således at stigende halmmængder medfører et faldende niveau af unormal adfærd, og endvidere at grisene ikke kvitterer for en halmmængde ud over 387 gram halm pr. dag, fortalte Nicolaj Nørgaard.

VSP?s egne forsøg

VSP har også selv foretaget flere forsøg med halm.

- Her fandt vi, at grisene udviser samme niveau af unormal adfærd, uanset om de tildeles 25, 50 eller 100 gram halm pr. gris pr. dag, og resultaterne viser også, at der ikke var forskel på den unormale adfærd afhængig af, om 100 gram halm pr. gris fordeles på en tildeling, to eller fire daglige tildelinger, fortalte Nicolaj Nørgaard.

Han er derfor spændt på, hvordan politikerne vil bruge forsøgsresultaterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med de miljøudfordringer, det medfølger, skal vi lige tænke os grundigt om, anbefalede han.