En del af de danske svineproducenter har ifølge Lindhart B. Nielsen, formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, en sund økonomi og fokus på rentabilitet, men svært ved at låne til udvikling

Artiklen fortsætter efter annoncen

På årsmødet i Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion fortalte han i sin beretning, at det fra hele landet forlyder, at de 10-15 procent bedste svineproducenter er klar til at sætte gang i en ny udvikling af bedriften. Denne gruppe er velkonsolideret og har de seneste år vist positive resultater på bundlinjen.

Ikke så ringe endda

- Top 15 er klar til at skubbe på udviklingen og øge deres forspring ved opkøb og udbygning af bedriften. Samtidig holdes der stor fokus på omkostningerne og ikke mindst dækningsbidraget, som oftest er skabt gennem et godt overblik og faglig dygtighed. For denne gruppe har dækningsbidraget i de sidste ti år ligget i underkanten af 5.000 kroner pr. årsso og 165 kroner pr. slagtesvin. Og det er ikke så ringe endda, siger Lindhart B. Nielsen.

Den vurdering bakkes ifølge Lindhart B. Nielsen op af økonomikonsulenter rundt om i hele landet, som oplever mange svineproducenter med stor energi og lyst til at producere grise.

- De dygtigste vil gerne udvikle sig og kan gøre det.  Jeg tror dog, at det bliver lettere at låne penge til at købe nabogårde op fra andre landmænd, der har det svært økonomisk, end at kunne bygge nye stalde, siger Palle Høj, chefkonsulent i Rådgivningscenter Heden & Fjorden.

Fra 2100 til 3400 årssøer

Lindhart B. Nielsen advarer mod at se branchen som én stor grå masse. Vi er et erhverv bestående af individuelle virksomheder, og det er som sådan, at fx bankerne skal se på deres kunder. Der er mange, som kan og vil udvikle sig og dermed bidrage til lokalsamfundet og vores nationaløkonomi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lindhart B. Nielsen nævnte, at det eksempelvis bekræftes af svineproducent Kristian Krogh Pedersen fra Brønderslev, som gerne vil udvide sit sohold fra 2100 årssøer til 3400 inden for et år.

- Jeg har søgt fuld miljøgodkendelse siden 2007, og som det ser ud nu, så er jeg ved at være i mål. Og vi kan forhåbentlig snart komme i gang med at bygge. Det giver både mere arbejde til håndværkerne og flere medarbejdere på min bedrift til at passe dyrene, siger Kristian Krogh Pedersen.