Abonnementsartikel

Det går ifølge Videncenter for Svineproduktion den rigtige retning med lavere sodødlighed, men skal målet nås om en 25 procent reduktion inden udgangen af 2013, skal der sættes en slutspurt ind.

Avl har sammen med management betydet, at dansk svineproduktion nu ser faldende dødelighed hos pattegrisene.

- Totaldødeligheden er faldet fra 24,1 til 22,4 i 2012. Det er en flot fremgang og helt som forventet. Sodødeligheden er også faldet flot de seneste år, og vi er tæt på målet om at reducere den med 25 procent inden udgangen af i år - det er dog tid til en slutspurt og find inspiration på Solivs hjemmeside, siger Nicolaj Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sætter også fokus på reduceret dødelighed hos pattegrisene.

- Dødelighed hos pattegrise er højt prioriteret, og i 2013 er der afsat 8,2 millioner kroner på dette område, og paletten af projekter er stor, mener han.

Forsøg med øgede kuldstørrelser

Nicolaj Nørgaard nævner flere initiativer, som har en positiv effekt på smågrisedødeligheden.

Det er god huldstyring, som kan reducere antallet af dødfødte grise. Det er ekstra opmærksomhed i form af faringsovervågning på de søer, der havde dødfødte i forrige kuld. Det er splitmalkning, som sikrer råmælk til de mindste pattegrise, og det er ekstra mælk til pattegrisene, som øger overlevelsen.

- Inden jul regner vi desuden med at kunne svare på, om den øgede kuldstørrelse har betydning for produktiviteten og dødeligheden helt frem til slagtning, siger Nicolaj Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et lille tip er endvidere at sætte fokus på løbning af polte. Her kan en mindre spredning på disse give mulighed for en bedre udnyttelse af farestalden i form af flere diegivningsdage og flere grise pr. stiplads.