Abonnementsartikel

De danske svineproducenter straffes hårdest i EU med blandt andet træk i landbrugsstøtten efter kontrol på slagterierne.

Danske svineproducenter bliver som de eneste trukket i deres landbrugsstøtte ved overtrædelser, der konstateres i slagterikontrollen.

Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion appellerer derfor til ens produktionsvilkår i EU og et fælles EU-kontrolgrundlag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når danske svin ender på slagteriet, og myndighederne for eksempel finder sundheds- og velfærdsmæssige afvigelser, får landmanden ikke blot en bøde, men bliver også trukket i sin EU-støtte. Derimod går kollegaen i lande som Tyskland, Sverige og Holland fri, viser en rapport fra NaturErhvervsstyrelsen, som har sammenlignet de fire lande.

Bør være bagatelgræns

Lindhart B. Nielsen, formanden for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion mener ikke, at det er et problem, at der er sanktioner i de tilfælde, hvor de dyrevelfærdsmæssige alarmklokker ringer. Men når man i Danmark producerer 30 mio. grise om året, kan man ikke undgå, at der i få tilfælde kommer en enkelt gris, der er uegnet til transport, med på lastbilen, eller der opstår en skade undervejs til slagteriet. Men han mener, at der må være en bagatelgrænse.

- Disse åbenlyse overimplementeringer slider voldsomt på gejsten og lysten til at producere grise i Danmark, når vi ved, at vi har et højere dyrevelfærdsniveau end lande som Tyskland og Holland, siger Lindhart B. Nielsen.

Bedre dansk dyrevelfærd

Han henviser blandt andet til Fødevarestyrelsens årsrapport "Dyrevelfærd i Danmark 2013", som i september konkluderede, at danske svins dyrevelfærd er blevet markant forbedret fra 2011-2012.

- Vi er i forvejen et af de lande i Europa, hvor det er dyrest at producere på grund af afgifter, skatter og administrative særbyrder. Derfor virker det fuldstændig skudt ved siden af, at vi trækker vores svineproducenter i deres landbrugsstøtte, når alle andre lande går fri ved de samme overtrædelser. Her burde politikerne i stedet bruge energi på at få lempet rammevilkårene, siger Lindhart B. Nielsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med de konstruktive udmeldinger, vi har hørt fra regeringen om at stimulere den danske svineproduktion med henblik på vækst og arbejdspladser, håber jeg, at fokus på overimplementering og mere fairness i kontrollen i den kommende tid vil blive et fokuseret indsatsområde for de ansvarlige ministre.