Abonnementsartikel

De danske svineproducenter har aldrig før haft underskud så mange år i træk

 

Trods en vis optimisme og opbakning til sloganet om, at fremtiden ikke er så sort, som den har været, lød der også mere negative toner fra Lindhart B. Nielsen i hans beretning på årsmødet i Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han konstaterede, at svineproducenterne sjældent har spejdet så meget og så længe efter en reduktion i den europæiske svineproduktion med dertil stigende priser.

- Tidligere tiders svinecykler er afløst af en mere stabil produktion. Stigningen i effektivitet udligner i stort omfang faldet fra de besætninger, der ophører. Driftsresultatet i 2010 blev i gennemsnit 73.000 kroner for alle svinebedrifter, og det er langt fra tilfredsstillende! Men trods alt fik den bedste tredjedel et resultat på 1 million kroner, nævnte Lindhart B. Nielsen.

Han erkendte, at situationen ganske enkelt er den, at de seneste fem år har givet røde tal på bundlinjen i en gennemsnitsbesætning.

- Det er aldrig set før, sagde han.

Udmattelseskrig

- Samtidig ser det ud til, at bankerne i vid udstrækning vælger at understøtte urentabel produktion i lange perioder i håb om bedre tider frem for at tage tabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lindhart B. Nielsen betegnede det som en udmattelseskrig, som både svineproducenter og långivere deltager i, selvom hurtig afvikling måske nogle gange er en fordel for alle parter.

Lindhart B. Nielsen mener dog, at den seneste prognose giver håb om, at det går den rigtige vej.

- Og heldigvis er det noteringen, der trækker læsset med en langsom, men langvarig fremgang.