Abonnementsartikel

Der var kun én svineproducent blandt deltagerne, da NaturErhvervstyrelsen onsdag affyrede startskuddet til Månegris-projektet ved en konference i København.

Deltagerlisten bugnede af 170 akademikere primært fra universiteter, organisationer og firmaer, men der var kun en enkelt landmand til stede ved startskuddet til projekt Månegris.

Det var svineproducent og medlem af primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Peter Kjær Knudsen, som havde valgt at bruge en dag på Månegrisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Jeg er ikke så overrasket over, at jeg er den eneste landmand. Det her er lidt af et prestigeprojekt og mange af mine landmandskollegaer har nok vurderet, at der er lang vej, før NaturErhvervstyrelsen når frem til noget konkret om modelstalden, og så har de nok ment, at de har noget bedre at bruge tiden på, lyder vurderingen fra ham.

Når Peter Kjær Knudsen har prioriteret at deltage i konferencen, skyldes det, at han synes, det er utrolig vigtigt at få sat et fodaftryk fra starten.

-Jeg ser en opgave i at få nogle af de mest vidtløftige scenarier for fremtidens slagtesvinestald ned på jorden – ellers ved vi godt, hvor det ender. Mit skrækscenarie er, at det ikke er os, der leverer kød til Kina, men Kina, der leverer kød til os. Jeg kan sådan set være ligeglad – jeg skal nok finde noget andet at lave, hvis det sker, men det vil være frygteligt for forbrugerne, hvis de skal til at spise svine, der er opfedet med kemikalieaffald, siger han.