Abonnementsartikel

Om projekt Månegris ender med en demonstrationsstald eller et rigtigt produktionsanlæg er endnu uvist. En ting er dog sikker - projekt Månegris er afgrænset til slagtesvin, fordi der netop er et stort beskæftigelsespotentiale her.

Om halvandet år skal Månegrisen realiseres i form af en bæredygtig og effektiv slagtesvinestald. Frem til da skal kravspecifikationerne fastlægges, og startskuddet lød ved en konference i København i går.

Den store udfordring lige nu er imidlertid at zoome ind på slagtesvinene og deres fysiske rammer. Projektet skal hverken handle om sojaproduktion i Sydamerika eller madspild, selv om der bestemt også er interessante problemstillinger i den animalske produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vicedirektør i NaturErhvervstyrelsen og formand for Månegrisprojektet Karsten Biering Nielsen understreger, at der ikke er tale om at udvikle en konceptstald, som skal udgøre et eksportprodukt i fremtiden og staten ønsker heller ikke at blive svineproducent.

- Vi vil opføre fremtidens svinestald, der kan vise en svineprodukt på en anden måde på baggrund af de faktiske udledninger - ikke de beregnede. Målet skal både nås gennem regulering af teknik og lovgivning, forklarede han og understregede, at det ikke kun handler om miljø og dyrevelfærd

- Det skal også være en god og realistisk business case.

Målet er, at stalden skal stå klar i 2016 og at man i 2017 kan dokumentere, at den virker efter hensigten.

- Der er lang vej med mange delmål, som måske skifter undervejs, men fordelen er, at de mange delmål uanset slutresultat vil komme landbruget til gode, fortsatte Karsten Biering Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det videre arbejde

I erkendelse af, at fødevareministeriet ikke er ekspert i staldbyggeri og svineproduktion, er det meget vigtigt at inddrage al den faglige ekspertise, der findes inden for område, og der er da også en bred vifte af eksperter med i partnerskabet, 

Op til konferencen har AgroTech samlet al den nyeste viden om slagtesvineproduktion og ikke mindst den miljøteknologi, som er afprøvet.

På baggrund af materialet har de opstillet fire scenarier, som dannede grundlag for arbejdsgruppernes diskussion ved konferencen.

Diskussionerne skal give en første pejling af i hvilke retning modelstalden skal udformes. Alle er imidlertid velkomne til at komme med ideer i de kommende måneder.

I uge 44-47 vil NaturErhvervstyrelsen invitere en række virksomheder, investorer, rådgivere og producenter til en række bilaterale dialogmøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet med den tekniske dialog er at belyse de forretnings- og selskabsretslige rammer for månegris modelstalden.

Informationerne fra denne dialog vil indgå i specifikationen - tanken er, at stilles høje men realistiske krav.