Selv om det lyder som en dårlig aprilsnar, skal regeringens udspil ”Månegrisen” tages dybt alvorligt. Sådan siger formand for landsforeningen Frie Bønder - Levende Land, Hans Jørgen Nygaard, Dybvad, i en mail til Maskinbladet.

- Hvis det bliver ført ud i livet, vil det nemt komme til at koste millioner af spildte skatteyderkroner, fortsætter han. Hans Jørgen Nygaard mener, at månegris-initiativet vil få alvorlige nationaløkonomiske konsekvenser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tilsyneladende har man intet lært af de seneste års bankkrak og landbrugskrise, som de ekstreme svineproduktioner bærer en stor del af ansvaret for.

Månegrisen lægger samtidigt op til en skævvridning af landbrugserhvervet, og Hans Jørgen Nygaard undrer sig over, at det kun er svineproducenterne, og ikke mælkeproducenter og planteavlere, der skal tilgodeses med ekstra millionstøtte og forskningsmidler.

Han mener også, at regeringen ligger under for pres fra magtfulde lobbyer.

- Hvordan vil man forklare befolkningen, at skatteyderne skal betale enorme summer for at holde liv i en urentabel sektor? Der skabes ikke flere arbejdspladser ved at støtte en industri, som alligevel sender sine millioner af svin til slagtning uden for landets grænser. Siden 2001 er svineproduktionen herhjemme steget med flere millioner dyr, men samtidig er beskæftigelsen på slagterierne faldet med 30 procent eller 7.300 job, skriver Hans Jørgen Nygaard.

Frie Bønder – Levende Land er derfor tilfreds med, at Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, allerede har krævet samråd med fødevareministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bifalder til fulde den skepsis, som ordføreren gør sig til talsmand for. Derfor opfordrer vi alle uden for svinelobbyens snævre kreds til at protestere og kræve Månegrisen derhen, hvor den hører hjemme, nemlig ud af denne verden - så vi kan komme i gang med at genskabe et landbrug og et miljø til gavn og glæde for det store flertal, siger Hans Jørgen Nygaard.