Abonnementsartikel

Samråd i fødevareudvalget gav ikke så mange konkrete svar på ”Månegris-projektet”, men fastslog, at ministeren ønsker en større svineproduktion.

Når Danmark i 2015 skal være klar med en svinestald, der sætter nye standarder for, hvordan man miljømæssigt og dyrevelfærdsmæssigt producerer slagtesvin, så skal det bane vejen for en endnu større dansk produktion.

Det fastslog fødevareminister Mette Gjerskov (S) på et åbent samråd i fødevareudvalget onsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De konkrete informationer om ”månegris-stalden” var det småt med.

- Vi har endnu ikke lavet stalden, og vi ved ikke, hvordan vi laver den. Jeg ved ikke, om den bliver rød, blå eller grøn. Vi ved ikke, hvad innovationen ender med, men vi har et problem, vi gerne vil have løst, sagde Mette Gjerskov.

Fire spor

Hun forklarede kort, at månegrisen handler om at opfinde en svinestald, der opfylder flere formål.

- Vi arbejder på fire spor. Et spor, hvor vi udvikler bygninger og teknik, et spor med regulering og kontrol, et finansieringsspor og et spor, hvor vi ser på dyrevelfærd og sundhed. Vi skal 360 grader rundt, så vi i 2015 står med en reel grøn omstilling, sagde Mette Gjerskov.

- Det skal være så godt, at stalden kan sætte nye standarder både herhjemme og i resten af verden. Derfor kan der være tale af eksport at både svinekød og staldmiljø, men det ser vi først i 2015. Nogle synes, der er langt til 2015, lige som nogle synes, der er langt til månen, sagde Mette Gjerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har ikke alle svarene, og det er heller ikke meningen, jeg skal have alle svarerne. De skulle gerne komme fra partnerne i projektet, sagde fødevareministeren.

Ufattelig vigtig produktion

Hun venter dog ikke til 2015 med at fastslå, at der skal være plads til en udvidelse af dansk svineproduktion.

- Svineproduktionen er ufatteligt vigtig for Danmark. Vi taler om ufatteligt mange milliarder, og vi må sikre en fremtidig sikring af produktionen og arbejdspladserne, men vi er nødt til at blive bedre til at håndtere udledninger og velfærd, sagde ministeren.

- Den (nye stald, red.) skal være uafhængig af miljøpåvirkninger, så man kan godt sige, vi siger ja til mere produktion. Jeg har et mål om, at vi skal passe på vores natur, og vi skal fremtidssikre vores produktion, sagde hun.

- Hvis det her giver flere svin, så er det fint med mig. Jeg er optaget af, hvordan vi skaber flere arbejdspladser. Folketinget skal ikke bestemme, hvor mange svin, der skal produceres. Regeringen vil gerne landbrug og svinebrug, og vi vil gerne sikre arbejdspladserne, sagde hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forurening og dyrevelfærd

- Hvis vi fjerner forurening og dyrevelfærden er i orden, er der ingen problemer. Jeg kan også godt lide flæskesteg. Det er ikke fordi, regeringen ikke bryder sig om svineproduktion. Vi håber på syvmileskridt frem mod 2015, sagde Mette Gjerskov.