Abonnementsartikel

Produktionsvirksomheder som landbrug kan fra 1. august søge om tilskud til at skifte fra fossile brændsler som olie og gas til fjernvarme eller vedvarende energi som biomasse, solceller, biogas og vindmøller

Olieregningen kan være temmelig høj, hvis man som landmand har et gammelt oliefyr, der kører døgnet rundt.

Mange har sikkert overvejet at udskifte fyret med en anden energikilde, og nu er det måske tid til føre planerne ud i livet. Det skriver Lars Krebs, der er energirådgiver i Agri Nord i forbindelse med, at en ny tilskudsordning for virksomheder gør det muligt at få tilskud til at gå fra fyring med fossile brændsler som olie, gas og kul til eksempelvis fyring med biomasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Puljen hedder ”VE til proces” og er på 250 millioner kroner i 2013 og derefter 500 millioner årligt. Størrelsen på tilskuddet afgøres af en række faktorer, men ligger i spændet 45-65 procent af investeringssummen.

Puljen er resultatet af den energiaftale der blev indgået i 2012 og mange landmænd - ikke mindst svineproducenter - kan få glæde af puljen.

Produktionsvirksomheder

Der er en række krav til, hvilke virksomheder der kan få del i puljen. Der skal være tale om såkaldt procesenergi. Det vil sige, at energien enten skal anvendes i en produktion, hvor en vare undergår en forandring eller til fremstilling af en vare, der er bestemt for afsætning.

Det er altså ikke en pulje, der kan søges af private, ligesom der er en række andre forhold, som ikke er omfattet af puljen. Der drejer sig eksempelvis om energi, der er indkøbt med henblik på videresalg og energi anvendt til motorbrændstof.

Du skal være opmærksom på, at det ikke er muligt at modtage tilskud fra denne pulje samtidig med, at man modtager tilskud fra energiselskabernes energispareforpligtelser.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Energistyrelsen behandler ansøgningerne i takt med, at de kommer. Så overvejer du at skrotte det gamle fyr, så undersøg allerede nu mulighederne for at søge om tilskud, lyder opfordringen fra Lars Krebs, Agri Nord.