Lyt til artiklen:

Landmænd dropper levering til biogasprojekter på Lolland-Falster

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Leverandørforeningen Lolland Falster Biogas må konstatere, at det ikke har været muligt at indgå en aftale med Nature Energy om levering af gylle fra husdyrproducenterne og modtagelse af afgasset biomasse til planteavlen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, hvor de udtrykker stor beklagelse over de sammenbrudte forhandlinger.

Leverandørforeningen blev stiftet i juni 2020 med det formål, at sikre stabile leverancer af biomasse til de kommende biogasanlæg på Lolland og Falster. Leverandørforeningen fokus er, at biogasprojektet skal skabe værdi for landbruget i området. Ved etableringen af foreningen var den oprindelige intention blandt landmændene, at de selv ville udvikle og eje biogasanlæggene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge leverandørforeningen, stod det kort efter stiftelsen klart, at Nature Energy havde sikret sig en eksklusivret til etablering af ét anlæg i hver af de to kommuner. Leverandørforeningen gik derfor ind i forhandlinger om en leverandøraftale med Nature Energy.

Formand for leverandørforeningen, Boye Tambour, fortæller, at baggrunden for, at der ikke kan opnås en aftale, er et direkte økonomisk tab hos mange landmænd ved tilslutning som leverandører af gylle og modtagelse af afgasset biomasse fra biogasanlæggene.

- Vi har under hele forløbet fundet Nature Energys planer og visioner, om at være de første biogasanlæg i Danmark, som skulle producere gas på den største mængde af plantebiomasser, meget visionære og spændende. Det var en rejse og udvikling, vi som et stærkt planteavlsområde godt kunne se os ind i, siger Boye Tambour.

Usikkerhed og lave gaspriser

Ifølge leverandørforeningen, er en af udfordringerne blandt andet, at den afgassede biomasse har for ringe næringsværdi for planterne, hvilket vil medføre undergødskning. En anden udfordring er, at en række husdyrproducenter netto vil bortføre store gødningsværdier fra den enkelte ejendom, lyder det fra foreningen.

De aktuelle gaspriser gør etablering af biogasanlæg vanskelige på markedsvilkår, mener leverandørforeningen. Derfor ønsker de, at regeringen og Folketinget genindfører støtte til etablering af anlæg, samt genindføre en mekanisme, der sikrer en bund under gaspriserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden de aktuelle markedsvilkår, mener Boye Tambour også, at snakken om CO2-afgifter på landbruget medfører yderligere usikkerhed hos landmændene.

Det er ikke Nature Energys skyld, at timingen er meget dårlig, men Klimarådet har bare båret ved til denne bekymring alt imens, vi venter på Svarre-udvalgets anbefalinger, siger formanden.