Hele 75 centimeter i diameter måler tærskecylinderen i en New Holland CX mejetærsker. Dermed er den 15 centimeter større end på TX-serien, og samtidig er der blevet plads til to ekstra slagler på cylinderen. Lige som på TX ligger der også en roterende kerneudskiller bag tærskecylinderen på CX-serien

Serien bestod af en 700-serie med fem rystere og af en 800-serie med seks rystere. Begge serier bestod af fire modeller, og inden for de to serie er det hovedsageligt motorydelse og kapaciteten på korntanken, der adskiller modellerne,

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte New Holland CX840 er set hos Farmas A/S i Farsø. Mejetærskeren er fra 2006 og har gået 1.360 timer på tærskeværket. Den er udstyret med udbytte- og fugtighedsmåler samt et 24 fods skærebord med sidekniv i den ene side.

CX840 var den næstmindste i serien med seks halmrystere, og kapacitetsmæssig svarer den nogenlunde til TX68, som var topmodel i TX-serien.

To typer skæreborde

CX-serien blev tilbudt med to forskellige skæreborde. Foruden det velkendte High-Capacity skærebord, som New Holland også anvendte på TX serien, kunne CX også leveres med det nye Extra-Capacity skærebord, hvor afstanden imellem kniv og indføringstromle er øget med 15 centimeter.

Specielt i langstråede afgrøder og i afgrøder med stor halmmængde giver det en mere jævn ilægning af afgrøden og dermed en større kapacitet. Efterfølgende har New Holland introduceret Varifeed skærebordet, hvor afstanden imellem kniv og indføringstromle justeres trinløst fra førerkabinen. Gennem udviklingen af de nye skæreborde har New Holland holdt fast i princippet med, at fingrene peger en anelse nedad. Samtidig kan vinden skydes langt frem over fingrene, og det minimerer behovet for at anvende akshævere på mejetærskeren.

Separat tærsker til returgodset

Lige som TX har også CX-serien et separat tærskesystem til returgodset. På maskiner med seks halmrystere er der returgodstærskere på begge sider. Efter at være tærsket blæses returgodset ind over tilløbsplanet, og derved belastes selve tærskeværket ikke på samme måde som på maskiner, hvor returgodset føres frem til tærskecylinderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2007 skiftede New Holland til TierIII motorer. Samtidig kom der nye halmspredere og hydraulisk træk af vinden. Modelbetegnelsen skiftede til CX8060, og i kabinen kom der en ny monitor.

Undersøg maskinens generelle tilstand

En maskine kan sagtens se flot ud på overfladen, men hvis ikke den har været serviceret i flere år, kan det vise sig at være et mindre godt køb, advarer Tage Rosenlund, Farmas A/S.

En mejetærsker kører kun nogle ganske få uger om året, og sædvanligvis foregår høsten også i nogenlunde godt vejr. Derfor kan en ældre mejetærsker fremtræde som ny på overfladen, men under skærmene kan det sagtens se anderledes ud.

- En mejetærskere kræver løbende vedligehold for at holde de mekanisk up to date. Et vintereftersyn sikrer, at problemerne tages i opløbet, og at maskinen er klar til en ny sæson. Gennemføres eftersynet hvert år, vil det nogle år være billigt at få foretaget eftersynet, mens omkostningerne i andre år bliver noget større, hvor der eksempelvis skal skiftes indføringskæder, siger Tage Rosenlund.

Ved køb af brugt mejetærsker anbefaler han, at man skaffer sig mejetærskerens historik. Det drejer sig både om, hvad den har høstet, og hvad der er udskiftet på den i de seneste to til tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En mejetærsker kan sagtens se billig ud i en salgsannonce eller på en auktion. Men før man kaster sig ud i et sådant tilbud, skal man være sikker på, hvad man køber. Har mejetærskeren ikke været serviceret i flere år, kan det blive meget dyrt at får den i topform igen, supplerer Thomas Mikkelsen, salgschef hos Farmas A/S.

Start med skærebordet

Skærebordet er en vigtig faktor i majetærskerens kapacitet, og ifølge værkføreren giver skærebordets tilstand er godt indtryk af, hvordan resten af maskine har det.

- Er skærebordet intakt og uden buler i bund og samlesnegl, giver det indtryk af, at der er passet på maskinen, og at der ikke har været ret mange sten i mejetærskeren. Det er også vigtigt at kontrollere, at kniv og fingre er i orden. Kniven skal gå let og lægge til i samtlige fingre. Starter høsten i frøgræs, kan det være en god ide at sætte en ny kniv i og bruge den brugte i lettere afgrøder som vinterhvede, siger Tage Rosenlund.

Kontroller kæder og lejer

Købes maskinen som beset, anbefaler værkføreren at alliere sig med en montør, som kender den pågældende mejetærsker.

- Det er selvfølgelig vigtigt at kontrollere, hvordan selve tærskeværket har det. Undersøg ikke blot bro og slagler, men læg også mærke til, om der er skader på halmvinde og kerneudskiller, siger værkføreren og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Remmene er forholdsvis lette at kontrollere for revner og slid. Det første indtryk af kæderne får man ved at se på, hvordan de ligger til i tandhjulene, når de er strammet op. Men skal de undersøges nærmere, er det nødvendigt at løsne dem først.

Skal halmen snittes, anbefaler værkføreren at halmsnitteren får et grundigt eftersyn, og at slidte og bøjede knive udskiftes.

- Sløve knive og modskær medfører ikke blot et alt for stort brændstofforbrug, det giver også en elendig snitning og fordeling af halmen, tilføjer Tage Rosenlund.          

Tekniske specifikationer New Holland CX840

Alternativer til prisen

John Deere 9640i WTS

Maskinen har automatisk maskinindstilling samt kørselsafhængig hastighed på vinden. Derudover har den udbytte- og fugtighedsmåler samt en sidekniv. Maskinen er til salg hos Traktor & Høstspecialisten A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Massey Ferguson 7278

Maskinen har firehjulstræk og er monteret med et 25 fods PowerFlow skærebord. Mejetærskeren er til salg hos Brdr. Holst Sørensen A/S.

Claas Lexion 560

Mejetærskeren er med udbytte- og fugtighedsmåler. Den har 3D-solde og er monteret med 900 millimeter dæk foran. Den leveres med et 30 fods skærebord. Maskine er til salg hos Damsgaard Agro.

·          Pris                                                   865.000

<PowerFocus>