Mens ministre styrter rundt mellem samråd, interviews og pligtopgaver i Bruxelles, er embedsmændene blevet "for dominerende i den daglige drift af det politiske Danmark".

Det mener folketingsmedlemmerne Karsten Lauritzen fra Venstre og socialdemokraten Jacob Bjerregaard. De foreslår i en kronik i onsdagens udgave af Jyllands-Posten, at der udpeges flere politiske embedsmænd - for eksempel viceministre - så de neutrale embedsmænds magt stækkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ministrene har fået alt for mange ting på deres bord, og derfor overtager embedsmændene den politiske rolle. Løsningen er, at der udnævnes flere til at lave politik, siger Karsten Lauritzen ifølge avisen.dk.

Inspirationen er hentet i vores nordiske nabolande Sverige og Norge, hvor viceministre og statssekretærer blandt andet udvikler politik, svarer på pressespørgsmål og står for kontakten mellem ministerier under forhandlinger.

Opbakning fra tidligere embedsmand

Forslaget bakkes op af Jørgen Rosted, der var departementschef i Erhvervsministeriet fra 1993 til 2001.

- Jeg er fuldstændig enig i, at det faste embedsværk i dag har for meget politisk indflydelse. Forklaringen er, at embedsmænd i dag er hovedaktør i at forme politikken. Værdier, retninger og ansvaret for politikken er formelt set politikernes ansvar, men i dag foregår udformningen af politikken hos det neutrale embedsværk i maskinrummet, siger Jørgen Rosted til Berlingske Nyhedsbureau.

I Danmark værner man om et neutralt embedsværk, hvis opgave traditionelt har været at informere om, hvad der var op og ned i faglige sager. I dag bliver den politisk-taktiske rådgivning mere og mere omsiggribende, og de embedsmænd, som varetager den opgave, burde ikke også have ansvaret for den neutrale faglige rådgivning, mener Jørgen Rosted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg mener, man bør få en kommission til at se på, hvordan det foregår i andre lande. Man har politiske kabinetter i Centraleuropa, man har statssekretærer i Sverige, og man har juniorministre i England. Der er mange erfaringer, vi kan lære af, siger han.

Læs også Embedsmænd får frit spil til at fortolke EU-regler