Abonnementsartikel

Pensionsselskaber i Danmark vil opkøbe bedrifter med henblik på videre drift med landmænd ved roret.

En persionskasse har givet tilsavn om at investere 300 millioner kroner til opkøb af landbrugsbedrifter. 

Torden Andersen, leder og medejer af HTC Agro, fortæller til Morgenavisen Jyllandsposten, at man regner med inden sommerferien at have en portefølje klar med de bedrifter, som Pesionsselskabet har interesse i at købe.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor pensionsselskaberne tidligere har investeret i skov og landbrug i udlandet, er det første gang, at de viser interesse for dansk landbrug. 

Tidligere har pensionsselskabet AP Pension vist interesse i at investere i dansk landbrug, men Jyllandsposten har ikke kunne få en udtalelse fra selskabets administrerende direktør Søren Dal Thomasen om deres eventuelle involvering.

Helt konkret ville dette tiltag komme til at betyde, at jord og stalde vil blive ejet af kapitalfonden, mens den daglige drift vil blive styret af landmændene. Landmændene vil istedet komme til at betale en slags "husleje" til kapitalfonden. Derudover vil landmændene selv stå for finansering af maskiner, såsæd, dyr og så videre, og deres inkomst til derfor blive deres egen indtjening på bedriften. 

Man har de seneste fem år set et prisfald på bedrifter på omkring 40 procent. Dette har betydet, at erhvervets egenkapital er blevet udhulet, og det betyder, at investering, opkøb eller generationsskifte har været faldende. Jørn Jespersen, forhenværende formand for Natur- og Landbrugskommissionen, advarede om, at man ser en nedslidning af nuværende landbrugsbedrifter, hvilket dette nye koncept måske kan være med til at vende.