- På ejendommen i Tjekkiet kan vi leve drømmen med faste kørespor ud i virkeligheden på egen jord. Og med et areal på 3.000 hektar bliver det et af de største markbrug i Europa, der fører principperne for faste kørespor hundrede procent ud i praksis.

Sådan siger Michael Horsch om det projekt, hvor han med de tyske maskiner skal dyrke de 3.000 hektar ejendommen, AgroVision, efter ce principper der knytter sig til Controlled Traffic Farming (CTF).

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af grundpillerne i systemet med faste kørespor på ejendommen i Tjekkiet er, at alle køretøjerne har en sporvidde på tre meter - og at al færdsel i marken så vidt muligt sker på bælter.

Trækkraften leveres af John Deere bæltetraktorer, og som udgangspunkt bliver der sået korn med 12 eller 18 meters arbejdsbredde. Majsen skal sås på 18 meter, svarende til 24 rækker majs.

- På sigt skulle jordstrukturen i et CTF-system gerne blive så porøs og medgørlig, at dybe harvninger kun i sjældne tilfælde bliver nødvendige. Målet er, at planternes ydeevne skal øges betragteligt i den uberørte jord mellem sporene, og at vi derved kan spare dieselolie, siger Michael Horsch.

Hvis der skal arbejdes dybt, bliver det med seks meters arbejdsbredde. Øverligere harvninger vil foregå med 12 eller 18 meters arbejdsbredde, tilføjer han.

Læs hele artiklen i april-udgaven af Agrologisk, der udkom fredag den 12. april.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.