Australien er det land i verden, hvor faste kørespor er mest udbredt. Derfor var det nærliggende at afholde den internationale konference, CTF 2013, i Australien.

Anslået to million hektar i Australien dyrkes med faste kørespor. Brug af faste kørespor og direkte såning har muliggjort opdyrkning af tørre arealer, der tidligere kun kunne benyttes til afgræsning. Ud over Australiens kornbælter har faste kørespor også fundet stor udbredelse i dyrkning af sukkerrør samt i mindre udstrækning ved dyrkning af forskellige grønsagsafgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skærebord på 61 fod

På konferencen berettede danske Peter Bay om faste kørespor i økologiske grønsager, ligesom Mogens Kjeldal fortalte om danske maskinstationers erfaringer med faste kørespor i græs.

At australierne tænker stort, når de anlægger de faste kørespor, er Peter Radford et godt eksempel på. Hver sommer sender han sine fire til fem mejetærskere op til Queensland, hvor høsten starter i september. Herfra bevæger de sig 3.000 kilometer mod syd for at afslutte høsten hjemme på Tasmanien i marts måned.

Peter Radford har bygget et 18 meter skærebord (61 fod). Det benyttes ved CTF landmænd, der sår med en 18 meter bred såmaskine. Skærebordet bruges desuden ved konventionelle landmænd, hvor udbyttet er så lavt, at det ofte ikke kan betale sig at høste med mejetærskere med 12 meter brede skærebord. Skærebordet kan ses på: http://ctfeurope.dk/2012/18m-skaerebord/

Læs mere om CTF konferencen i Australien maj-udgaven af Agrologisk, der udkom fredag den 10. maj.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.