Abonnementsartikel

Det kræver politisk lederskab at gennemføre de anbefalinger, Natur- og Landbrugskommissionen kommer med.

Et års arbejde i Natur- og Landbrugskommissionen er afsluttet, og nu er det op til politikerne - både dem på Christiansborg, Axelborg og andre setder - at finde ud af, hvordan de mange anbefalinger kan blive ført ud i livet.

- Vores anbefalinger skal udføres i sammenhæng, og det vil kræve stort samarbejde, sagde formanden for kommissionen, Jørn Jespersen, ved fremlæggelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis det her skal kunne lade sig gøre, kræver det lederskab og politisk ansvarlighed både i organisationer, på Christiansborg og i regeringen. Vi håber, man vil fortsætte den gode dialog, vi har haft i kommissionen med vores interessenter. Nu bliver det op til Folketing og regering at arbejde videre, sagde Jørn Jespersen, som er tidligere SF-politiker.

Ærlighed over for baglandet

Derfor kom han også med et politisk råd til dem, der nu skal fortsætte hvor kommissionen slipper.

- Man skal sige åbent og ærligt til bagland, hvad der kan lade sig gøre, og det kræver politisk lederskab, sagde Jørn Jespersen.

Han sagde, at det har været "en spændende udfordring" at stå i spidsen for det store arbejde.

- De samlede udfordringer for kommissionen, erhvervet og Danmark er, at det danske vandmiljø, naturen og klimaet ikke har det godt. Det lever ikke op til de mål og krav, der er til det og de lavesthængende frugter er gennemført. Så det bliver dyrere og dyrere at lave en fortsat indsats og fjerne kvælstof fra vandmiljøet. Derfor er det brug for at tænke nyt, sagde formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hovedområderne

De anbefalinger, Natur- og Landbrugskommissionen blandt andet kommer med, dækker områder som mere og bedre natur, ændrede miljøreguleringer, sprøjtemidler og drikkevand, klimaindsatser, planlægning i det åbne land, udvikling og afsætning af fødevarer, landbrugs-finansiering, biomasse-udnyttelse, teknologi, landbrugsstøtte og mere effektiv forvaltning af myndighedernes kontrol.

Læs Natur- og Landbrugskommissionens rapport her.